Tapenada ukusni namaz od maslina i kapara donosi na stol mirise Provanse

Tapenada je jedan od najpopularnijih vrlo ukusnih namaza od mirisnog bilja, inćuna, maslina i kapara koji paše uz gotovo sva jela. Ovaj sjajan namaz možemo mazati na kruh, bruskete, tost, ali se može servirati i uz razna jela od mesa i ribe.

Mada svi na spomen Tapenada prvo pomislimo na namaz od maslina, no ovaj recept je svoje ime dobio po sočnim kaparima koji su dio sastojaka za namaz. A za one koji žele znati i malo više znajte da nam recept za Tapenadu dolazi iz Francuske, točnije iz romantične i mirisne Provanse.

OVDJE vam donosimo još par recepata za izvrsne i ukusne namaze

Napravite losos kao fini namaz za ukusno predjelo
Sjajan prilog uz ribu tradicionalni je grčki namaz Skordalia
Tradicionalni namaz od patlidžana Baba Ganoush

tapenade tapenada od maslina

Za namaz od maslina, popularnu tapenadu treba nam:

0.25 zelenih maslina (ako želite možete uzeti i crne masline)
Ako želite 0.2 motara (u nekim dijelovima zemlje još ga zovu i petrovac, šćulac, obalac)
0.2 kapara
0.2 inćuna
1 češnjak
sol, papar
0.2 timijana, također po želji

Priprema recepta

Iz maslina se izvade koštice, a zatim sve navedene sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte te odmah možete servirati u posudici na stol :) Ako vam ostane namaza morate ga pohraniti u hladnjaku!

Dobar tek!

Facebook Like Button