Vrijedni savjeti o kupovini i izboru vina i kako ih čuvati u vašem domu

Dolaze vam gosti na večeru, a vi ne znate koje vino kupiti i otvoriti uz hranu koju pripremate? Imate puno vina a ne znate kako ih skladištiti? Koja je idealna temperatura za čuvanje vina? Što treba znati o francuskim vinima?

U nastavku vam otkrivam odgovore na ta i na mnoga druga pitanja koja se često postavljaju ljubiteljima vinske kapljice

Potaknuta učestalim pozivima mojih dragih prijatelja i poznanika oko pomoći kada je pitanje u vinu odlučila sam vam odati nekoliko tajni koje vam sigurno mogu biti od koristi. Nadam se da ćete pronaći odgovor na vaše nedoumice oko vina, što i kako s njim.

vino-boce-1

Koje vino kupiti?

Jedno od najlakših a ujedno i najtežih pitanja. Bitno je prepoznati stil vina koji volite piti. Da li su to lagana bijela vina, pjenušavi šampanjci, roza vina, aromatična vina, jaka vina…? Ovisno uz to što ćete kuhati uz vino koje ćete servirati, sve su to bitne stvari koje je dobro znati prije nego se odlučimo na kupovinu nekog vina.

Vino koje mene oduševljava vi nećete razumjeti ili vam se neće osobno svidjeti ili obrnuto. Vino koje je vama najdraže mene će ostaviti ravnodušnim, dakle sve su to dosta subjektivne situacije i stvar osobnog izbora i gušta. Jedno je sigurno, svakom vinu treba dati priliku i guštati u njemu te moći poslušati priču koju je vinar izgovorio praveći ga.

Bitno je upoznavati široku lepezu sorti od kojih je vino pravljeno. Upoznati malvazije, graševine, rizlinge, tramince… Upoznati pinot noir, cabernet sauvignon, syrah, pinotage… Pa se polako prepuštati osobnom guštu i pomaknuti vlastite granice i upoznavati i razumjeti vina koja tržište nudi.

vino

Kako čuvati vino?

Sigurno vam je želja imati podrum ili enoteku gdje bi čuvali sve vaše ljubimce što ste vrijedno čuvali ili ih dobili na poklon. Dok vam se ta želja ne ispuni, bitno je znati da onaj mali kutak prostorije koji ste odvojili za skladištenje vašeg vina ili trud koji ste uložili u izradu polica za vino kojim se dive svi vaši prijatelji bude pogodan za očuvanje vina.

Bitno je da za mjesto gdje čuvate vino ne bude prevelika oscilacija temperatura. Idealno bi bilo da je temperatura između 7 i 16 ͦC. Također je bitno znati da ukoliko temperatura bude viša od idealne vino će brže starjeti. Mjesto na kojem se nalaze vina ne smije biti izloženo sunčevim zrakama kako vino ne bi prebrzo staralo ili oksidiralo. Boce držite položeno kako se čep ne bi osušio.

vino-boce

Koliko dugo mogu čuvati svoja vina?

Činjenica je da sva vina imaju rok trajanja i jako je teško odgovoriti na to pitanje. Jer, dva ista vina, istih godišta i u istim uvjetima drugačije se ponašaju odnosno drugačije sazrijevaju u boci. Postoje vina koja mogu trajati i preko sto godina kao naprimjer Vin Jaune, iz francuske regije Jura, koji se naviše proizvodi u području Chateau Chalon.

A vina koja su lagana, svježa, to su najčešće bijela vina kao naprimjer malvazija, treba brzo konzumirati najčešće u roku četiri godine. Ako ne i prije. Naravno sve ovisi o kiselinama u vinu koja su bitna karika za „život“ vina. Vina u većim zapremninama kao što su magnum boce, znači 1,5l je idealan omjer za starenje vina.

Ako ste vlasnik takvih velikih magnum boca, vino će u njima sporije starjeti zbog manjeg omjera zraka u boci naspram vina. Vina koja mogu starjeti 10 i duže godina su na primjer talijanski Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino, francuska crvena vina iz Bordeauxa, iz doline Rhone Hermitage ili Cornas ili na primjer Châteauneuf-du-Pape.

Ako ste vlasnik slasnog porta također ga možete čuvati preko deset godina. Od bijelih vina sorte koje imaju potencijal za starenje su bijela vina iz Burgundije od sorte chardonnay, rizling iz Austrije,Alsaca ili Njemačke.

Mađarski Tokaji, pogotovo oni sa više puttonyos-a također mogu stajati desetak godina i više.

Što ako mi se dogodi da je vino na čep?

Najgore što vam se može dogoditi, pogotovo ako vam je zadnja boca, da je na čep. Miris na čep, vinu daje neugodan miris po truležu ili mokrom kartonu koju u vino ispušta jedan kemijski spoj TCA. Vino možete uz predodžbu računa zamijeniti u vinoteci u kojoj ste kupili.

Nemojte misliti da ako ga natočite u čaše ili ostavite malo bocu otvorenu da će miris nestati, upravo suprotno, uz dodir za zrakom, odnosno kisikom miris će postati još intenzivniji.

vino na cep

Koliko dugo mogu čuvati otvoreno vino?

Ono što je najbitnije znati da vino ne smije biti predugo u doticaju s kisikom kako ne bi oksidiralo. To je najčešći problem vina koja predugo stoje otvorena. Bitno je da bocu koju ne možete dovršiti, dobro zatvorite sa čepom kako ne bi oksidiralo te je pospremite u hladnjak.

Također možete kupiti vakuumske pumpice koje istiskuju zrak iz boce i sprječavaju brzu oksidaciju. Ono što svakako morate kupiti ako otvarate skupocjena vina i ne možete ih dovršiti isti dan je odličan Winesave. Sa Winesave-om vaša vina mogu trajati i do nekoliko dana a da ne oksidiraju.

Riječ je o plinu argonu,koji se uštrcava u obliku spreja u vino. Kako je argon plin koji je 2,5 puta teži od zraka tako stvara jedan gornji fil i onemogućuje ulazak,odnosno probijanje zraka u vino i samim time čuva vino.

Gdje mogu naučiti više o vinu?

Bez obzira želite li se razvijati u profesionalnom smislu ili samo želite utažiti žeđ i naoružati se novim saznanjima o vinu na našem tržištu postoji niz načina da to učinite. U Hrvatskoj postoji Hrvatski Sommelier Klub gdje možete završiti prvu, drugu ili treću razinu za sommeliera.

Tečajevi se održavaju diljem Hrvatske i za svaku je preporuku. Nedavno je stigla i WSET ( Wine and Spirit Education Trust) najprestižnija svjetska institucija za edukaciju o vinu i žestokom piću. To je pravi melem. Naravno, uvijek treba pratiti i odlaziti na vinske sajmove gdje možete kušati puno vina i gdje svaki vinar pojedinačno može podijeliti svoje iskustvo sa vama. Tu nema veće škole i bogatijeg iskustva.

Autorica: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotografije: Shutterstock/Pixbay

Facebook Like Button