Zaboravljeni keks Veprinečki Bettini ponovno mirišu Veprincem

Prekrasan gradić u zaleđu grada Opatije pravi je ukras i kruna Kvarnera ako tražite još nedovoljno istražene krajeve, a još kad otkrijete radionicu izrade tradicionalnih Veprinačkih kolačića, odnosno suhih keksa Bettina užitak postaje zaokružen.

No, da krenemo od početka:) Krstareći i ploveći Kvarnerom prekrasnom jahtom Aquamarin iz ponude Katarina line, prvo mjesto od kojeg smo krenuli bila je Opatija, odnosno tajnoviti Veprinac. Maleni gradić nalazi se na 519 metara iznad Opatije, a nekoć je bio dobro utvrđen grad. Danas je toliko zanimljiv uz sve znamenitosti koje krije, ali i poneke tajne koje oduševljavaju o nekadašnjem načinu života u tom mjestu.

OVDJE saznajte više o Veprincu, jer ćete ga zasigurno poželjeti posjetiti, a ono što vam donosimo je izvrstan recept za mirisne i ukusne kekse Bettini.

Naime, nekadašnja gospodarica grada Veprinca poželjela je nešto novo, nešto što će je osvojiti pa su nekadašnje žene tog kraja osmislile posebnu recepturu za kekse koje su osvojile nepca Elizabette Devinske zvane Betta i tako ovi keksići i dan danas osvajaju srca svih koji ih probaju.
Kolačići, odnosno suhi, ali sočni keksi
zaista su iznimno fini i jedinstveni u svom okusu pa odlučili smo recept podijeliti s vama :)

Kako se rade kesi Veprinački Bettini

radionica betini Visit Kvarner Press Trip 2023

Sastav za kekse Veprinački Betini – količina namirnica dovoljna je za 50 suhih kolačića:
250 g fino usitnjenog kestena ili kako ih u ovom kraju zovu maruna, prethodno kuhanog – najbolje je napraviti pire
50 g grubo usitnjenog kestena/maruna – prethodno skuhanog
160 g kukuruznog brašna
125 g maslaca
2 jaja
1 limun
3 žlice meda

sastav za kekse veprinacki betini

Priprema suhih keksa Bettini:
Kuhani marun/kesten očistite od kore i očistite od gorke ovojnice ploda. Usitnite i protisnite kroz sito ili najbolje izblendajte u blender kako bi dobili fini pire od kestena.
Pire od kestena/maruna dodajte fino prosijano kukuruzno brašno, maslac, žumanjke, med – dvije žlice meda, i riban koricu limuna.

Umijesite tijesto i ostavite ga da se odori 40 minuta, najbolje u hladnjaku. Na drvenoj dasci izvaljate ohlađeno i odmoreno tijesto na debljinu od oko 3 m. Nakon toga kalupom izrađujte kolačiće i slažite ih u posudu za pečenje kolača. Posudu prethodno premažite masnoćom ili ju prekrijte papirom za pečenje. Kekse premažite tučenim bjelanjkom od dva jaja u koji prethodno lagano umiješajte preostalu jednu žlicu meda. S grubo usitnjenim kestenom/marunom pospite kekse.

Tako dobivene kekse pecite u pećnici minuta na temperaturi od oko 200 stupnjeva.

Za one koji žele biti vjerni originalnom receptu :)

S obzirom na to da je šesterokraka zvijezda bila dio grba grofovske obitelji di Duino, ovi domaći keksi su zamišljeni upravo u tom obliku i rade se s kalupom u obliku višekrake zvijezde.

Dobar tek!
Tekst: Diana Mikloš, glavna urednica Wish hr portala

Posjet Veprincu i recept za Veprinačke kekse omogućili: Katarina line, TZG Opatije i TZ Kvarnera

Facebook Like Button