Kada i zašto jesti plavu ili bijelu ribu

U proljetnom periodu dolazi do nekih promjena metabolizma u našem tijelu pa se samim time preporučuje promijeniti prehrambene namirnice koje unosimo u naš organizam. Zimi se očekuje da naša prehrana bude malo masnija i teža no tijekom dolaska toplijih dana treba odabrati laganije namirnice, naravno ovisno o podneblju u kojem se nalazimo.

Budući da je Hrvatska jedna od mediteranskih zemalja, naglasak ćemo staviti na plavu i bijelu ribu koja bi se redovito trebala nalaziti na našim tanjurima. Mediteranska prehrana jedna je od najznačajnijih u svijetu, a osvojila je sve gurmane, stručnjake i ljubitelje dobre hrane.

riba2

Zašto je važno konzumirati morsku ribu

Mnogi ljudi postavljaju pitanja o važnostima konzumiranja morske ribe, a preporuka svjetske zdravstvene organizacije da bi se morska riba trebala naći barem jedno tjedno na našim tanjurima.

Budući da smo jedna od mediteranskih zemalja mnogi bi pomislili kako je morska riba jedna od osnovnih prehrambenih namirnica koju naši ljudi konzumiraju, međutim rezultati su zapravo suprotni.

Postavlja se pitanje zašto?

Nedovoljna informiranost o nutritivnim vrijednostima ribe i njezina važnost ili previsoka cijena.
Vjerojatno smo svi upoznati s time da skuplja riba ne znači i bolju kvalitetu, budući da je na tržnicama i dućanima bijela ribau vijek skuplja od plave ribe.

Morska riba dijeli na bijelu i plavu morsku ribu, a najvažnije razlike između ove dvije skupine je u njihovim nutritivnim vrijednostima.

Razlike između bijele i plave morske ribe

Obje skupine riba imaju svoje prednosti i nedostatke, no generalno gledajući bilo kakva konzumacija morske ribe je zdrava. Osnovna razlika između skupina je nutritivna vrijednost riba.

U plavu ribu svrstavamo srdele, haringe, šarun, losos, inćun, tunu, papaline, skuše i palamidu dok u bijelu ribu ubrajamo oslić, zubatac, škarpinu, kovača, bukvu i oradu.

Općenito, ribe su dobar izvor bjelančevina, bogate su proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, a naše tijelo ribu puno lakše probavlja.
Jedna od osnovnih razlika između bijele i plave morske ribe je u udjelu omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina i udjelu toksina. Za nas ljude esencijalne masne kiseline dobivene hranom, ne mogu se sintetizirati u našem tijelu.

riba škarpina

Morska riba na vašem kuhinjskom stolu

Danas se riba može pripremiti na različite načine, ovisno o željama i prioritetima pojedinca. Već smo naglasili do sada da bi se riba trebala naći barem 1-2 puta na našim tanjurima, a preporuča se da se pažnja posveti na način pripreme riba. Znači nije isto ako se riba priprema u ulju ili ako se kuha odnosno peče.

Pravilnom pripremom smanjit ćete unos nepotrebnih kalorija i na taj način pripaziti na održavanje tvoje tjelesne mase.

Što se tiče izbora morske ribe, savjetujemo vas da jednoliko koristite bijelu i plavu ribu kako biste iz obje skupine dobili samo najkvalitetnije sastojke.
Riba se najbolje kombinira uz kuhani krumpir, blitvu, rajčice, sir, masline i ostale namirnice tj. ovisno o vašim željama.

riba55

Neka zanimljiva jela koja možete lagano pripremiti u vašim kuhinjama iz našeg izbora su sljedeća:

> Salata od tjestenine i tune
> Losos na grčki s palentom
> Losos s kiselim vrhnjem i ružmarinom
> Složenac od tjestenine, tune i parmezana
> Hrskavi oslić u sezamu
> Sočni brancin s pireom i salatom od mrkve

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić
Fotografije: FreeFood Photos, Pixabay

Facebook Like Button