Ako ste ikada zakoračili u Napulj, nemoguće je izbjeći miris sfogliatelle koji ispunjava mirisom svaku napuljsku pekaru.
Ova slasna, slojevita poslastica pravi je simbol talijanskog juga. Sfogliatella, što doslovno znači “mala listić”, dobila je ime po svojim hrskavim slojevima tijesta, koji skrivaju neodoljivo slatko punjenje od ricotte i citrusa.
Postoji i druga varijanta, sfogliatella frolla, koja je nešto mekša, ali jednako bogata okusom. Nema ništa bolje od uživanja u vrućoj, svježe pečenoj sfogliatelli uz šalicu espressa ili čašu slatkog vina.
Sfogliatella je savršena kao desert nakon večere, ali i kao slatki doručak ili užina u bilo koje doba dana. Ako želite upotpuniti iskustvo, poslužite ju uz čašu Limoncella, limunovog likera iz Kampanije, koji savršeno nadopunjuje citrusne note ovog deserta.
Sada, zavrnimo rukave i pripremimo ovu napuljsku deliciju!
Recept za Sfogliatellu
Sastojci za tijesto:
300 g brašna
50 g svinjske masti (ili maslaca)
1 prstohvat soli
120 ml vode
1 žličica meda (opcionalno)
Sastojci za nadjev:
250 g ricotte
100 g griza
250 ml vode
100 g šećera
1 jaje
Naribana kora 1 naranče
Naribana kora 1 limuna
1 žličica vanilin šećera
Prstohvat cimeta (po želji)
Priprema tijesta za Sfogliatellu:
U većoj posudi pomiješajte brašno, sol i svinjsku mast (ili maslac). Postupno dodajte vodu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta.
Priprema nadjeva:
U loncu zagrijte vodu, dodajte griz i kuhajte dok se ne zgusne (poput palente). Ostavite da se malo ohladi.
U posudu dodajte ricottu, šećer, naribanu koricu limuna i naranče, vanilin šećer, cimet i jaje. Dobro promiješajte, a zatim dodajte kuhani griz. Sve zajedno sjedinite u kremasti nadjev.
Tijesto razvaljajte na vrlo tanko – što tanje, to bolje. Premažite ga rastopljenom svinjskom masti ili maslacem i počnite ga rolati u uski valjak, premazujući svaki sloj. Kada dobijete dugački valjak, umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Iz ohlađenog valjka izrežite komadiće (otprilike 1 cm debljine). Svaki komadić lagano pritisnite prstima i oblikujte u školjkastu formu. Napunite sredinu pripremljenim nadjevom i pažljivo zatvorite rubove.
Pečenje:
Sfogliatelle stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.
Kada se sfogliatelle ohlade, pospite ih šećerom u prahu.
Iako je sfogliatella sama po sebi raj za nepce, možete je upariti s raznim pićima kako biste dodatno pojačali okus. Najklasičniji izbor je jak espresso, koji savršeno balansira slatkoću deserta. Ako više volite nešto elegantnije, čaša Limoncella ili Vin Santo vino iz Toskane idealno će se slagati s bogatim, citrusnim okusima u nadjevu.
Recept: chef Zoran Ožegović
Saznajte još:
Najbolji talijanski deserti i vina iz svake regije ove božanski lijepe zemlje
Top 5 najboljih vrsta kave koje morate probati – zašto su neke vrste kave najbolje na svijetu
Koji kolačići najbolje idu uz vašu omiljenu šalicu kave saznajte iz vodiča barista Nisana
Zašto je kavana Le Café de Flore ikona Pariza? Otkrivamo povijest i tajne najslavnije pariške kavane