Slasne buhtlice s kardamomom sjajan recept koji nam dolazi iz Švedske

Ove slasne domaće buhtle s kardamomom u Švedskoj se tradicionalno jedu na pokladni utorak, ili debeli utorak kako ga zovu u Skandinaviji, ali se zbog velike popularnosti u novije vrijeme mogu naći u brojnim pekarnicama tijekom cijele godine.

Lagana buhtlica začinjena kardamomom punjena je mekom smjesom od marcipana i zaslađenog šlaga, desert za prste polizati!

ŠVEDSKE KREMOM PUNJENE BUHTLICE

Za koliko osoba: 12
Ukupno vrijeme pripreme recepta: 45 minuta

SASTOJCI ZA BUHTLE:
80g maslaca
250ml mlijeka
25g svježeg ili 12g suhog kvasca
40g šećera u prahu
525g 00 brašna
Žličica soli
2 žličice kardamoma
1 žličica praška za pecivo
2 jaja

SASTOJCI ZA KREMU:
300 ml vrhnja
2 žličice šećera u prahu
100g fino naribanog marcipana
125ml čvrstog vrhnja

PRIPREMA RECEPTA:
- Rastopite maslac u malom lončiću na laganoj vatri. Dodajte mlijeko pa ostavite da se malo ohladi u većoj posudi. Dodajte kvasac i šećer pa miješajte dok se ne rastope. Dodajte pola količine brašna i sjedinite pa dodajte sol, kardamom, prašak za pecivo i 1 razmućeno jaje. Postupno dodajte i ostatak brašna pa umijesite rukama ili mikserom pazeći da tijesto ostane meko, elastično i glatko. Tijesto ostavite na toplom 1 sat da se lijepo digne.
- Razdijelite tijesto na 12 komada od po otprilike 80g i formirajte loptice. Složite ih u posudu za pečenje ostavljajući razmak od otprilike 5 cm među njima pa ih prekrijte krpom i ostavite da se dižu još barem pola sata. Zagrijte pećnicu na 190C.
- Buhtlice premažite drugim razmućenim jajem pa pecite 10-12 minuta, odnosno dok lijepo ne požute. Ostavite ih da ohlade.
- Za kremu umutite šlag s dodatkom šećera i stavite ga u vrećicu u ukrašavanje. Koristeći mali nož odrežite na svakoj buhtlici trokutić, izvadite malo tijesta iz sredine pa ga pomiješajte s naribanim marcipanom i čvrstim vrhnjem. Vratite tijesto s marcipanom natrag u buhtlice i dodajte šlag pa poklopite odrezanim vrhom. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Autor recepta: Adam Liaw
*Pogledajte njihovu pripremu u emisiji ‘’Okus destinacije: Skandinavija’’ koju možete pratiti na kanalu 24 Kitchen.

Facebook Like Button