Gastro blogerica Ana Ivančić donosi recept sa šparogama kojim možete ovu proljetnu namirnicu, bogatu hranjivim tvarima i vitaminima, iskoristiti na drugačiji i nov način.
Bez obzira berete li divlje šparoge ili kupujete uzgojene šparoge u trgovini i na tržnici, ovo sezonsko povrće bogato vitaminima i korisnim nutritivnim vrijednostima izvrstan je izbor za zdrave i ukusne obroke.
OVDJE saznajte više o šparogama: čuvaju vid i zdravlje kostiju
Šparoge se najčešće se kombiniraju s jajima ili sirom, a gastro blogerica Ana Ivančić donosi recept s kojim ćete šparoge moći iskoristiti na nešto drugačiji način.
Šparoge u tijestu odlične su kao zalogaj između obroka ili za doručak, a dolaskom ljepšeg vremena idealno su jelo koje možete ponijeti na piknik u prirodi.
Ako već planirate sljedeći piknik u prirodi ili izlet, evo kako pripremiti ovo brzo, jednostavno i ukusno jelo sa slasnim šparogama.
Sve što vam je potrebno za recept
- šparoge
- 400 g bijelog brašna
- 50 ml maslinovog ulja
- 240 ml mlijeka
- kvasac (Ana koristi domaći sourdough kvasac, ali možete upotrijebiti kvasac koji i inače koristite)
- žličica soli
- žličica šećera
- pršut
- ribana mozzarella
- žumanjak i žličica mlijeka za premaz
- sezam za posipanje (po želji)
Priprema recepta
Prije pripreme, šparoge dobro operite i odstranite drvenasti dio stabljike.
Nakon toga, možete započeti s pripremom tijesta za kiflice u kuhinjskom uređaju za miješanje tijesta u kojem pomiješajte brašno, maslinovo ulje, mlijeko, kvasac, sol i šećer.
Kad je tijesto gotovo, stavite ga na pobrašnjenu podlogu i poklopite da odstoji 30 min.
Nakon 30 min, tijesto razvaljajte i izrežite na kvadrate. Na svaki kvadrat stavite količinu pršuta po želji, naribane mozzarelle te 3-4 šparoge, krajeve tijesta preklopite tako da dobijete oblik romba.
Premažite rombove tijesta s razmućenim žumanjkom te pospite sezamom ili nekim drugim omiljenim posipom.
Šparoge u tijestu pecite 20-25 min na 220 °C sve dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu nijansu.
I to je to!
Uz dopuštenje: Komunikacijski laboratorij (sve fotografije)i Kenwood Titanium Chef Baker
Saznajte još:
Losos sa šparogama: vaš novi omiljeni recept za brzi ručak ili večeru
Pečene šparoge s parmezanom i češnjakom kao stvren za proljetni detox meni
Krem juha od šparoga napravite uz recept restorana Bota Šare
Fuži sa šparogama i pancetom sjajan recept i poslastica svakog stola
Sad se radi juha od carskih šparoga i to prema receptu chefa Kornelija Malića