Eterična ulja za bolje raspoloženje

Eterično ulje raznih biljaka već tisućljećima djeluje na ljudsko tijelo, um i duh.

Koncem ljeta, rujanski dani osjetno su kraći, sunca i svjetla je manje a na otvorenom boravimo sve rjeđe. Česte kiše dodatno utječu na raspoloženje, stvarajući osjećaj melankolije. Kako se obraniti, podignuti raspoloženje i izbjeći jesensku depresiju?

Wish.hr vam preporučuje prirodno i zdravo rješenje. Već tisućljećima eterično ulje pozitivno djeluje na tijelo, um i duh. Prirodno eterično ulje u jednoj svojoj kapi sadrži ozdravljujuću životnu snagu biljaka koja pozitivno djeluje na um, regenerira i tijelo. Predstavljamo vam eterično ulje sedam najcjenjenijih biljaka čiji će vas krepki miris potaknuti na opuštanje u nadolazećim jesenskim danima.

Eterično ulje – Top 7

Lavanda
Grmolika biljka podrijetlom s grčkih otoka, učestalo se koristi u tradicionalnoj narodnoj medicini, već više od 2000. godina. Sama boja i miris lavande podsjeća na tople, sunčane dane. Zahvaljujući blagotvornom mirisu eterično ulje lavande odlično djeluje na psihu, za opuštanje, podižući raspoloženje, ali i na stanja poput nesanice, anksioznosti i stresa.

Bergamot
Ugodan i svjež citrusni miris djeluje antidepresivno, budi raspoloženje i želju za životom, olakšava iskazivanje i prihvaćanje emocija. Osim toga, pomaže kod svih vrsta infekcija, gripe, prehlade, kašlja i bronhitisa.

Sandalovina
Ukrasite jesenske večeri toplim i baršunastim mirisom daleke Indije . Ovo eterično ulje pogoduje za opuštanje, slabi stres, pojačava učinke meditacije te ublažava napetosti. Odličan je antiseptik koji stimulira imunološki sustav.

Ylang Ylang
Slatka i puten miris egzotične biljke s Komorskih otoka donosi osjećaj mira, potiče na kreativno izražavanje te olakšava stanja stresa, depresije i nemira. Obavijajući prostoriju svojim mirisom, budi životnu radost i energiju, pomažući potisnuti depresivne misli.

Timijan
Stoljećima poznat po svojoj ljekovitosti, timijan je jedan od najjačih prirodnih lijekova. Njegovo snažno eterično ulje pomaže kod psihičkog umora, depresije i nesanice. Nekoliko kapi eteričnog ulja timijana u večernjim satima, opustit će tijelo i odagnati sav nakupljeni stres.

Naranča
Tradicionalno poznato po svojem umirujućem efektu, slatko i osvježavajuće eterično ulje naranče budi životnu radost, donosi veselje i radost. Podsvjesno jača osjećaj vlastite vrijednosti pa je odlična za uklanjanje depresije, strahova i napetosti.

Geranium
Eterično ulje geraniuma zaslužuje svoje mjesto u svakoj kućnoj ljekarni. Njegov ugodan miris podrška je i lijek u svakoj stresnoj i psihički napetoj situaciji. Osim toga, posjeduje i snažno antibakterijsko djelovanje, pomaže kod hormonalne neravnoteža žena te kod infekcija grla, prehlada i gripe.

Autorica: Daniela Marušić Bešić
Fotografija: Shutterstock