Ljeto je vrijeme kada svi tragamo za osvježavajućim, laganim i ukusnim jelima koja nam pomažu da se rashladimo i uživamo u toplim danima. Predjelo s rikulom i hobotnicom na lešo idealno je za ljetne večere jer kombinira svježinu zelene rikule s delikatnim okusom hobotnice uz naravno najbolje sorte finih vina..
Osim što je izuzetno ukusno, ovo jelo je bogato proteinima, mineralima i antioksidansima, što ga čini hranjivim izborom za svaku priliku. Kako bi doživljaj bio potpun, preporučujemo ovo predjelo poslužiti uz određene vrste vina koje najbolje naglašavaju arome i okuse hobotnice, rikule, limuna i maslinovog ulja.
Predjelo s rikulom i hobotnicom na lešo
Sastojci za recept
500 g hobotnice
150 g svježe rikule
2 češnja češnjaka
1 limun (sok)
4 žlice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
1 lovorov list
10 zrna crnog papra
2 žlice balzamičnog octa (po želji)
Svježi peršin za ukrašavanje
Priprema hobotnice i rikule:
Očistite hobotnicu, uklonite oči i zub. Ako je hobotnica veća, izrežite je na manje komade. U veliki lonac stavite hobotnicu, lovorov list i zrna crnog papra. Prelijte vodom dovoljno da pokrije hobotnicu.
Kuhajte hobotnicu na srednjoj vatri dok ne omekša, otprilike 45-60 minuta, ovisno o veličini hobotnice. Kada je hobotnica kuhana, izvadite je iz vode i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladi, izrežite je na manje komadiće.
Dok se hobotnica hladi, operite rikulu i osušite je. Stavite rikulu u veliku zdjelu za salatu.
Priprema preljeva:
U maloj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, sok jednog limuna, sitno sjeckani češnjak, sol i papar. Po želji dodajte balzamični ocat.
Serviranje predjela
U zdjelu s rikulom dodajte kuhanu hobotnicu. Prelijte sve pripremljenim preljevom i nježno promiješajte da se svi sastojci dobro sjedine. Po vrhu pospite svježe sjeckani peršin za dodatnu svježinu i dekoraciju.
Predjelo poslužite hladno, uz kriške svježeg kruha ili prepečenac.
Preporuka vina i pjenušavih vina uz predjelo sa hobotnicom na lešo i svježom rikulom
Za ovo predjelo idealno bi bilo poslužiti lagana i svježa bijela vina koja će dodatno istaknuti okuse hobotnice i rikule.
Sauvignon Blanc sa svojim citrusnim notama i svježinom savršeno se slaže s limunom i maslinovim uljem u preljevu te zaokružuje ovo sjajno ljetno predjelo.
Pinot Grigio ima suptilne voćne arome koje se lijepo spajaju s morskim okusima hobotnice.
Chardonnay, nebarikiran za ovo predjelo od hobotnice, ima svojstven lagani i voćni okus i ne preuzima delikatne okuse hobotnice i rikule.
Preporuka pjenušaca
Pjenušci su uvijek odličan izbor za ljetne večere, a njihova svježina i mjehurići savršeno nadopunjuju predjelo od rikule i hobotnice na lešo. Ovdje su neke preporuke pjenušavih vina koja će idealno pristajati uz ovo jelo:
Prosecco DOC pjenušac je koji nam stiže iz Italije, a poznat je po svojoj svježini, laganim voćnim notama i pristupačnoj cijeni. Njegova živahnost i note zelene jabuke i kruške odlično se slažu s hobotnicom i rikulom.
Cava Brut španjolsko je pjenušavo vino koje nudi izvrsnu vrijednost za novac. Njegove citrusne note, cvjetne arome i suhi završetak čine ga izvrsnim partnerom za morske plodove.
Blanc de Blancs je francuski šampanjac napravljen isključivo od bijelog grožđa (uglavnom Chardonnay) koji ima lagane, osvježavajuće note limuna, zelene jabuke i bijelog cvijeća. Savršen je izbor za elegantno predjelo od hobotnice i rikule.
Champagne Brut je klasični francuski šampanjac koji sa svojim uravnoteženim okusima jabuke, citrusa i orašastih tonova dodaje sofisticiranost i savršeno naglašava svježinu hobotnice i rikule.
Sparkling Rosé kalifornijsko je pjenušavo vino koje ima dodatnu voćnu dimenziju s notama crvenih bobica, što ga čini osvježavajućim i zanimljivim izborom za predjelo. Lagani voćni okusi i mjehurići stvaraju divnu kombinaciju s hobotnicom na lešo.
IZDVOJENO
Pjenušava vina najbolje je poslužiti dobro ohlađena, na temperaturi između 6-8°C, kako bi zadržala svoju svježinu i živost.
Koristite čaše za pjenušac ili flute kako bi se mjehurići dulje zadržali i kako bi se u potpunosti uživalo u aromama vina.
Vjerujemo da će s ovim preporukama za izradu predjela od hobotnice uz najbolje sorte vina vaša ljetna večera biti elegantna i osvježavajuća. Uživajte!
Recept: chef Z. Ožegović
Preporuke za vina: Diana Mikloš, WSET II
Saznajte još:
Hobotnica ispod peke koju možete pripremiti i u svojoj kuhinji
Pissaladière – recept za francuski tart s lukom koji super paše s rosé vinom iz Provence
Tortica s Brie sirom, jabukama i orasima sjajno je predjelo koje ćete obožavati
Okusi i mirisi Mauricijusa – hobotnica s limunom
Hobotnica a la Peka na Bodulski način