Wroclaw bajkoviti poljski grad

U ljepotama ovog poljskog grada svatko bi uživao.

Wroclaw je glavni grad Donjošleskog vojvodstva, što se prostire na oko 293 četvorna kilometra u jugozapadnoj Poljskoj. Leži na rijeci Odri, a okuplja više od 630 tisuća stanovnika. S obzirom da broji nešto više od dvjestotinjak mostova, nazivaju ga i gradom tih masovnih struktura.

KULTURNE ATRAKCIJE

Unatoč velikim razaranjima koje je Wroclaw pretrpio u 2. svjetskom ratu, ovdje možete razgledati brojne zgrade u gotičkom, neogotičkom i baroknom stilu – osobito na glavnom gradskom trgu Ryneku. Svakako posjetite Gradsku vijećnicu, Katedralu sv. Ivana Krstitelja, kompleks sveučilišta, kao i Kraljevsku palaču nekadašnjih pruskih vladara u kojem je danas smješten gradski muzej.

Poljaci se diče i s Narodnom dvoranom ili Dvoranom stoljetnice, koja je upisana na UNESCO-v popis svjetske baštine. Riječ je o povijesnoj zgradi s prepoznatljivom kupolom napravljenom od armiranog betona, koja je otvorena u čast stogodišnje obljetnice Bitke kod Leipziga. Ako u šetnji gradom, točnije na mostu Tumski ugledate velik broj lokota obješenih o metalne šipke – ne brinite. U pitanju je romantičan običaj, gdje novopečeni mladenci simbolički zapečaćuju svoju ljubav stavljanjem lokota.

muzej-wroclaw

REKREACIJSKE OAZE

Kad poželite pobjeći od gradske vreve, uputite se u park Szczytnicki, što se prostire na jednom četvornom kilometru. Ovdje vas očekuje bogata flora i fauna, te idilični krajolici idealni za šetanje. U sklopu parka nalazi se i Japanski vrt koji je uređen za Svjetsku izložbu 1913. godine koji nikako ne smijete propustiti. Ljubitelji prirodnih ljepota svratit će i do parka Wschodni na istoku gradu. S obzirom da Wroclaw leži na Odri, nudi vam se najam i vožnja turističkim brodovima po brojnim kanalima koji će vam razjasniti zašto ovaj grad nazivaju poljskom Venecijom!

ŠOPING I NOĆNI PROVOD

U Poljskoj se općenito može obaviti povoljan šoping jer su cijene – u odnosu na one europske – znatno niže. Ako ste u Wroclawu u potrazi za tradicionalnim suvenirima svakako svratite do trgovine Na Solnym, a ako vas zanima klasična kupovina modne obuće i odjeće obiđite najpopularniji centar u gradu Renoma.

SMJEŠTAJ I HRANA

U Wroclawu ćete naći pedesetak hotela – za svaki ukus i džep. Raspolažete li neograničenim sredstvima svakako rezervirajte sobu u butik hotelu The Granary s pet zvjezdica ili šarmantnom Arthotelu s četiri zvjezdice u centru grada. Najjeftiniji i najzgodniji odabir svakako će biti hotel Etap gdje ćete noćenje platiti oko stotinjak kuna.

Najbolje piroge u gradu (prema mišljenju lokalnog stanovništva) jedu se u restoranu Pirožek (Marszałka Józefa Piłsudskiego 20), dok korektnu poljsku kuhinju po povoljnim cijenama možete kušati u mlječnim barovima Bazylia, Mis i Mewa. Turisti rado posjećuju i restoran Pod papugami koji služi jela najistaknutijih međunarodnih gastronomija.

PROMETNA POVEZANOST

Najlakši način za stići u ovaj poljski grad jest preko Međunarodne zrakoplovne luke Wroclaw. Na raspolaganju vam je i niz međunarodnih željezničkih linija, organizirani autobusni prijevoz iz Hrvatske te putovanje osobnim automobilima. Po samom gradu, pak, možete se kretati pješke, ili koristiti organizirani javni prijevoz sastavljen od autobusnog i tramvajskog prometa. Cijene karata variraju ovisno o vremenskom periodu – jednokratnu kartu možete kupiti već za četiri kune, a sedmodnevnu za oko pedesetak kuna.

NAUČI POLJSKE FRAZE

Poljski jezik pripada grupi zapadnoslavenskih jezika, pa su šanse za snalaženje u Wroclawu vrlo velike, čak i ako niste poligloti. Ipak, korisno je „naoružati“ se s par domaćih fraza, te tako ukazati poštovanje domaćinima.

Pozdraviti možete s kratkim witaj, zahvaliti s Dziękuję, zamoliti s Proszę, nazdraviti s Na zdrowie!, zatražiti račun s Ile to kosztuje?, izraziti nerazumijevanje izrečenog s Nie rozumiem, zatražiti dopuštenje za poljubac s mogę Cię pocałować? ili pitati što ima novog s jak sie masz?.

Korisne će vam možda biti i sljedeće riječi: doručak (sniadanie), ručak (obiad), večera (kolacja), sutra (jutro), okraden sam (Okradziono mnie), ili u redu (Dobrze).

Ne brinite ako pogriješite, Poljaci će biti oduševljeni vašim pokušajima.