Zero waste veganska salata od dinje s Michelinovom zvjezdicom

Za sve koji već žive po principu zero weste donosimo izuzetno fin recept za vegansku salatu od dinje prema konceptu nagrađivanog chefa Paula Ivića.

chef Paul Ivić

Opojni miris dinje je svojevrstan zaštitni znak ljeta, a narančasta boja sočnog ploda ukazuje na obilje karotena, koji nam omogućuje zdravo preplanuli ten.

Uz to dinja je odlična za vid, smanjuje rizik od astme, regulira krvni tlak i čuvarica je srca. Iako je mnogi jedu samu kao voće, ona je zapravo povrće iz porodici tikvovki i samim tim je idealna namirnica za kreiranje osvježavajućih ljetnih avantura za okusne pupoljke.

TIAN restoran hrana

Donosimo savršeni ljetni recept cijenjenog austrijskog chefa hrvatskog porijekla Paula Ivića, čiji veganski i vegetarijanski specijaliteti u bečkom restoranu TIAN nose Michelinovu zvjezdicu.

Ivićeve zanimljive delicije, spravljene su i inače od sezonskih sastojaka lokalnih organskih proizvođača iz okolice Zadra, obzirom da svoje specijalitete priprema u Falkensteiner Resortu Punta Skala.

veganska Salata od dinje

U skladu sa zero waste filozofijom, domaći sastojci se dalje procesuiraju od korijena do lista. Dobar primjer kako se to radi je i ovaj veganski recept za slasnu ljetnu salatu od dinje, čija kora se ne baca, već koristi za kimchi.

Sastojci za recept

½ dinje
150 g malih šampinjona
2 mladog luka
30 g limunske verbene
1 organska limeta
5 žlica soja umaka
1 žlica šećera
Sol
3 žlice sezamovog ulja
1 žlica sezama

Priprema veganske salate

Dinju ogulite i narežite na kockice veličine dva centimetra. Koru nemojte baciti, već je možete iskoristiti za kimchi. Šampinjone očistite, narežite na četvrtine ili šestine.

Mladi luk operite i dijagonalno narežite na sitne kolutiće. Za marinadu operete limunsku verbenu (limunovac), protresite i otkinite listove. Dio listova ostavite za ukrašavanje, a ostatak sitno nasjeckajte. Limetu operite, osušite, sitno naribajte koricu i iscijedite sok.

U posudu stavite verbenu, koricu i sok limete, soja umak, šećer i prstohvat soli te promiješajte. Kad se sol i šećer otope, umiješajte sezamovo ulje. U marinadu dodajte šampinjone i kockice lubenice, promiješajte te ostavite da kratko odstoji. Sezam prepecite bez ulja na suhoj tavi dok ne zamiriše. Salatu rasporedite na tanjure, ukrasite kolutićima mladog luka i listićima verbene te poslužite posuto sezamom.

Uz dopuštenje: Lolipop

Facebook Like Button