Nicoise salata je savršeni saveznik u danima kada nam treba laganija prehrana, više energije i dodatnih vitamina i minerala, a ovaj je originalni francuski recept za Nicoise salatu s tunom jedan od najtraženijih.
Nicoise salata ili kako je još zovu nissarda salata recept je koji je nastao izvorno u francuskom gradu Nici, a obilje povrće i nutritivno vrijedne tune daje joj posebno mjesto na zdravom jelovniku i prehrani za poslovne i aktivne žene, ali i cijelu obitelj.
Sastojci za recept za Nicoise salatu:
Svježa tuna ili tuna iz konzerve, krumpir, cherry rajčica, lisnata salata (romanska ili regica ili misuno), peršinov list, ljubičasti luk, kapari, crne masline otkoštene, kuhana jaja.
Za dressing:
dijon senf, maslinovo ulje, vinska kvasina, limunov sok
Priprema recepta za salatu Nicoise:
Krumpir u kori kuhamo u slanoj vodi. Kada se krumpir malo ohladi, ogulimo koru i narežemo na ploške.
Jaja kuhamo tvrdo, a kada se ohlade prepolovimo ih.
Ljubičasti luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na trakice.
Cherry rajčicu operemo i prepolovimo.
Lisnatu salatu operemo i ocijedimo te natrgamo na manje listove.
Peršin operemo i sitno nasjeckamo.
Kapare ocijedimo, masline također i narežemo ih na kolutiće.
Za izradu dressinga iscijedimo limunov sok, dodamo žlicu dijon senfa, kvasinu, maslinovo ulje i posolimo. Omjer octa i ulja neka bude 1:1.
Pomiješamo sve sastojke, osim jaja, dodamo tunjevinu i prelijemo dressingom. Salatu popaprimo, posolimo i dobro promiješamo. Na salatu dodamo kuhana jaja i po želji prelijemo sa još malo maslinova ulja.
OVDJE saznajte za još neke sjajne recepte s tunom koje ćete obožavati
Lazanje s tunjevinom recept koji obara s nogu
Zelene rolice od špinta s povrćem i tunom
10 brzih recepata za salatu od tune