Belize neotkriveni dragulj karipskog mora

Koraljni greben Belizea pravi je raj za istinske ljubitelje ronjenja i podvodnog ribolova.

Belize se prostire na oko 23 tisuće četvornih kilometara u Srednjoj Americi. Graniči s Meksikom na sjeveru i Gvatemalom na zapadu i jugu, te ima izlaz na Karipsko more. U zemlji živi oko 266 tisuća stanovnika, što ovu zemlju čini i najrjeđe naseljenom u Srednjoj Americi. Većinu populacije predstavljaju potomci Maja i europskih doseljenika, dok je četvrtina stanovništva afričkog i kreolskog porijekla. Najveći broj stanovnika zaposlen je u poljoprivredi, koja je uz turizam, osnovna grana gospodarstva, a najbrojnije izvozne kulture su šećerna trska, limun i banane.

belize-22

Glavni grad Belizea – Belmopan – smjestio se na ušću rijeke Belize u unutrašnjosti zemlje. Predstavlja glavno gospodarsko, kulturno i turističko središte zemlje. Ne čudi stoga što ovdje ništa ne prolazi bez napojnice – niti usluga u restoranima, niti zamolba da fotografirate lokalno stanovništvo za uspomenu.

belize-24

Belizejska kuhinja spoj je brojnih kulturnih i etničkih miješanja u zemlji. Ovdje se rado jede riža u kombinaciji s piletinom i grahom te paprenim umacima, riba i morski plodovi, te citrusno voće koje raste na svakom kutu. Uz hranu se poslužuje lokalno proizvedeno pivo, vino, rum te brojni voćni sokovi.

Izdvojeno:

> Belize se iznimno ponosi izuzetnim drvetom mahagonija koji rase na otoku
> Od biljaka jedna je od najpoznatijih, vrlo tražena, crna orhideja
> Zaštitno “lice” otoka je životinja tapir, najprimitivniji vrsta kopitara biljojeda, a Belize obožavaju i nastanjuju raznobojni Tukani koje su poznati po svojim velikim kljunovima

belize-25

Znamenitosti i turističke atrakcije u Belizeu
Ronjenje

Turisti dolaze u Belize zbog ronjenja – a prava destinacija za podvodno istraživanje je Koraljni greben Belizea, koji se smjestio uz obalu ove srednjoameričke države. Dug je tristotinjak kilometara, obuhvaća više stotina cay otoka sa šumama mangrova, a svojom raskošnošću privlači i velik broj riba, pa samim time i podvodnih ribolovaca.

ronjenje

Drevni ostaci Maja

Belize je prepun arheoloških lokaliteta iz vremena Maja. Drevni grad Altun Ha nedaleko obale, Lamanai na sjeveru zemlje i Caraco u središtu Belizea, samo su dio uzbudljive arheološke ponude. Iskoristite posjet i za učenje o tradicionalnim zanatima ovoga prostora, te kupite poneku rukotvorinu.

Glavni grad

Istražite Belmopan i njegove kulturno-povijesne znamenitosti, poput zgrade skupštine koja izgledom podsjeća na hram Maja. Otkrijte bogatstvo umjetnosti u gradskim galerijama, kao i noćni život u lokalnim klubovima i restoranima. Uputite se na jednu od mnogobrojnih tura istraživanja špiljskog sustava  u okolici grada.

tukan1

Srednjoamerička divljina

Istražite floru i faunu Belizea u Planinama Maja – jedinom gorskom području u zemlji – koje se prostire uz granicu s Gvatemalom. Planinsko područje obuhvaća nekoliko Nacionalnih parkova koji se ponose zanimljivim špiljama, zanimljivim životinjskim vrstama i egzotičnim raslinjem.

belize-26

Belize city

Najveći grad Belizea smjestio se na obali Karipskoga mora, pa ne čudi što je ovdje glavno transportno sredstvo  – vodeni taksi. U njemu možete istražiti niz muzeja, a obavezna turistička odrednica jest gradski zoološki vrt koji se ponosi brojnim egzotičnim životinjskim vrstama.

belize-9

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: engleski
Religija: kršćanstvo (77 posto)
Valuta: Belizijski dolar (BZD)
Viza: potrebna – hrvatski državljani mogu se obratiti Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu (Ivana Lučića 4, tel.: +385 1 60 09 100)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Belizea jest Philip S.W. Goldso nedaleko Belize Cityja.
Kada putovati: od prosinca do svibnja
Bolest i prevencija: Obavezno cijepljenje protiv žute groznice, a preporučeno protiv trbušnog tifusa, hepatitisa A i B. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar . Putnicima se preporučuje i da ponesu repelente za komarce, tablete protiv malarije te zaštitu od jakog sunca.
Smještaj:  Super Palm Resort i hotel Yim Saan u glavnom gradu dobar su izbor.
Restorani: Hotelski restorani mudar su odabir. Izvrsnu morsku kuhinju možete pojesti u restoranu Wet Lizard u Belize Cityju.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira putnicima u Belize oprez zbog povećane stope uličnog kriminala. Valja pratiti i meteorološke vijesti u zemlji jer od lipnja do studenog traje sezona tropskih ciklona, pa su moguće jake kiše i vjetar, poplave i odroni na cesti.
Pijete isključivo vodu iz boce.