Feng shui u spavaćoj sobi – najbolji savjeti prilikom uređenja spavaće sobe

Spavajući provedemo trećinu svog života. Ako želimo preostale dvije trećine provesti kvalitetno i sretno, od velike je važnosti posvetiti potrebnu pažnju kvaliteti sna. Naš se organizam noću, odnosno kroz dobar san, regenerira i odmara, omogućujući nam tako aktivnost tijekom dana.

Osim toga, energija spavaonice itekako se odražava na partnerske odnose, te se tiče svega onoga što je intimno, blisko,naše …

Veliki dio feng shui savjeta, ali i tabua odnose se upravo na uređenje spavaonice i položaj kreveta.

bracni krevet spavaca soba jastuci lusteri

Evo što biste trebali imati na umu prilikom uređenja spavaće sobe i izbora namještaja

Spavanje je najviše yin aktivnost, te je stoga idealno za spavaću sobu izabrati zone sjevera ili sjeveroistoka. Ako to nije moguće, svakako umirite energiju i prostoriji uz pomoć zagasitih boja, dekor tkanina, nešto debljih zavjesa i mekih tepiha. Slike i dekoracije također bi trebale imati umirujući karakter.

Idealna spavaća soba sastoji se samo od kreveta i noćnih ormarića. Mnogima takav luksuz nije dostupan, pa u spavaću sobu smještaju ormare i komode. U tom slučaju, svakako se pobrinite da u ormarima vlada red i uklonite iz njih suvišne stvari.

feng shui spavaca soba posteljina jastuci krevet

Idealan krevet ima čvrsto uzglavlje i udoban madrac od prirodnih materijala. Preporučljivo je spavati na visini od barem 40 cm, dok spavanje na samom podu treba izbjegavati.

Prostor ispod kreveta trebao bi biti prazan, pa prilikom kupnje radije birajte klasične krevete umjesto onih s predviđenim prostorom za posteljinu. Možda ćete time žrtvovati poneki predmet, ali ćete za uzvrat dobiti kvalitetniji san i bolju produktivnost tijekom dana.

Ako spavate u bračnom krevetu, on bi trebao imati zajedničku podnicu i jedan veliki madrac, radije nego dva odvojena. Isto vrijedi i za prekrivač, koji treba biti dovoljno velik za oboje. Tako energije partnera čvršće povezuju, produbljuje se intimnost i jača međusobno povjerenje.

namjestaj spavaca soba interijer

Kreveti na kat nikako nisu preporučljivi, jer spavač na gornjem katu energetski “pritišće” onog na donjem katu, a sam se istovremeno nalazi u energetski nestabilnoj poziciji, zbog velike visine. To je energetski dio priče i nema veze s kvalitetom izrade kreveta i poduzetim mjerama zaštite od pada.

Slična varijanta, u kojoj je ispod povišenog kreveta smješten radni kutak, još je nepovoljnija. Na taj se način energija rada i spavanja kontinuirano sukobljavaju pa se lako može dogoditi da umjesto zdravog sna noć provedemo razmišljajući o poslovnim obvezama, a zatim drugi dio dana “spavamo” na poslu.

Isto vrijedi za radne stolove, kompjuterske stoliće i slično u spavaćoj sobi. Ako ne možete za rad u svom domu izabrati zasebnu sobu, pronađite prostor za radni kutak u okviru dnevnog boravka.

Spavanje ispod stropne grede i/ili spuštenog stropa spada u tradicionalne feng shui tabue i smatra se izuzetno nepovoljnim. Isto vrijedi i za “mostove” od ormara koji su bili vrlo popularni 80-ih godina. Ako takvo nešto još uvijek postoji u vašem stanu, vrijeme je za renoviranje stana :)

Idealna pozicija kreveta je ona gdje se iznad uzglavlja nalazi čvrsti zid, te je istovremeno iz ležećeg položaja moguće vidjeti sve otvore (prozore i vrata). Položaj gdje su noge spavača usmjerene prema izlaznim vratima smatra se nepovoljnim i može izazvati bolest.

spavaca soba posteljina bracni krevet

Još jedna od klasičnih feng shui tabua odnosi se na ogledala. Ona naime, nikako nisu povoljna za dobar san u spavaćoj sobi. Ako ih ne možete maknuti, prije odlaska na počinak svakako ih pokrijte mekom tkaninom ili ih trajno prekrijte-primjerice dekorativnim tapetama i sl.

Biljke i svijeće u spavaćoj sobi također su nepovoljni. Oni svojom izrazito uzlaznom “drvenom” energijom stvaraju ozračje suprotno onome potrebnom za kvalitetan i miran san.

OVDJE saznajte pet razloga zašto su biljke potrebne u vašem stanu ili kući

A osim toga, noću u procesu fotosinteze ispuštaju ugljični dioksid. No, ukoliko je netko od ukućana bolestan, zdrava zelena biljka u spavaćoj sobi (koja se po noći može ukloniti) može pridonijeti bržem oporavku.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button