Atraktivnost otoka Skye, najsjevernijeg bisera Unutarnjih Hebrida, ne skriva se samo u dramatičnim, valovitim brežuljcima Black Cuillina, već i u rastućem valu posjetitelja. Naime, od skromnih 10 000 stalnih stanovnika do impresivnih 650 000 turista godišnje.
Otok Skye leži u Sjevernom Atlantiku, odmah uz zapadnu obalu Škotske, i čini najveći dio arhipelaga Unutarnjih Hebrida (Inner Hebrides). Administrativno pripada škotskoj oblasti Highland, a politički je dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovaj “Otok oblaka” (sa staronordijskog Ský označava maglu koja se spušta s mora) mami putnike svojom netaknutom prirodom, bogatom poviješću i živopisnom kulturnom baštinom, stvarajući savršenu pozadinu za otkrivanje izvorne škotske gastronomije.
Ozbiljniji usponi i mistični vidici čine Skye neodoljivom destinacijom, ali je upravo spoj lokalnih sastojaka, od svježe ulovljenih školjki i dimljenog vrijeska do divljih bobica i morske trave te inovativnih tehnika mladih chefova pretvorio otok u neočekivani kulinarski centar.
U dobrom spletu između tradicije i suvremenosti, posjetitelji ne dobivaju samo panoramski pogled i spektakl za oči, nego i autentično gastro iskustvo koje osvaja i najzahtjevnije gurmane.

Jeste li spremni za gastro-turistički preokret?
Dok većina putnika Skye pamti po divljim liticama i trilogijama života ovaca, taj zaboravljeni djelić Škotske tiho je izronio kao nevjerojatna kulinarska senzacija na food sceni Europe.
Kako se to dogodilo i zašto je baš sada škotski Isle of Skye na gastronomskom radarima svijeta?
Prije svega, nekadašnji posjetitelji su s malo očekivanja stigli ovamo zbog krajolika, a ne hrane. A onda su se na skrivenim farmama ispod Cuillin vrhova pojavili mladi agronomi i zanatski proizvođači čija je predanost lokalnom terroiru podigla ljestvicu za tradicionalna jela.
Od netaknute morske, ručno brane, soli na obali do pirea od krumpira uzgojenog u vulkanskoj zemlji.
Ovdje tradicija susreće inovaciju i u svakom se serviranom jelu osjeća netipičan spoj pitoreskne jednostavnosti i vrhunske tehničke preciznosti pojedinog kuhara.
Drugi razlog leži u hrabrosti otočnih chefova. Umjesto da slijede modne trendove, oni povlače paralelu između divlje prirode i hrane na tanjuru. Od “običnog” fermentiranog ružmarin fermentiranog u umaku, koji dodatno povećava okus školjki, ili jela od mješavine kandiranih jestivih cvjetova s močvarnih obronaka koje poslužuju uz sir sa zadimljenim okusom breze. Svaki sastojak dobiva svoj trenutak slave, a stol se transformira u kulinarski atelje gdje priroda diktira recepte.
Treći faktor velike posjećenosti škotskog otoka Skye je njegova kompaktna zajednica. Mještani su napokon shvatili da hrana može biti turistička meka za otok.
Na malim otočkim festivalima u Portreeju i Dunveganu, susreću se ribiči, pčelari i vinari iz Highlandsa. Svatko od njih donosi vlastitu priču, a posjetitelji prelaze iz zanimljivih radionica među neodoljive mirise pečenih orada i domaćih likera od kakija. Nema tu natjecanja – postoji samo zajednički cilj, a to je slaviti mjesta i ljude nakon svakog zalogaja.
I konačno, medijska priča za otoka Skye sama se izrodila
Kada je jedan od vodećih britanskih gastro-kritičara proglasio Isle of Skye „otokom sukusa“, društvene mreže su eksplodirale. Instagram hashtagovi poput #SkyeBites i #CloudIslandGourmet počeli su biti ludo traženi dovlačeći euforične food-bloggere i iskrene znalce koji svoje dojmove pretvaraju u viralne preporuke.
Dakle, otok Skye nije postao kulinarska destinacija slučajno. To je rezultat spoja nekonvencionalnih ideja, lokalnih snaga i odlučnosti da se tradicija pretvori u suvremene okuse. Ako ste do sada putovali radi pogleda, sada krenite radi okusa jer otok Skye vas čeka da okusite njegove čarobno fine okuse.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE
Najpopularnija jela otoka Skyea
Školjke s obale Skyea – nježno rukom odabrane školjke kratko se pirjaju u maslacu od morske trave, potom se serviraju s mrvicama vulkanske soli i kapljicama fermentiranog limuna.
Haggis s crnim češnjakom – tradicionalni škotski aperitiv preobražen u sočan, začinski puding, obavijen u domaću krišku raženog kruha i začinjen dimljenom paprikom.
Rižoto od jastoga i langoustina – kremasta riža oplemenjena bistrim juhom od školjki, začinjena kiselkastim esencijama divljeg ružmarina.
Sladoled od vrijeska – uspomena na škotske pljuskove i žar ognjišta, rađen na lokaciji uz Edinbane Lodge, gdje se dimljeni vrijesak pretvara u slatku, baršunastu kremu.
Desert od divljih borovnica, Cloudberries, poslužuje se s hrskavim karameliziranim zobom i pjenom od lokalnog krem sira, a simbolizira ljeta na otoku.
Naposjećeniji restorani
The Three Chimneys (Colbost)
Najpoznatiji „food mecca“ otoka Skye, s pogledom na Loch Dunvegan i stalnim listama čekanja. Tamo ćete doživjeti spoj morske bioraznolikosti i škotskih farmi.
Kinloch Lodge (Sleat)
Intimni country house u kojem tradicija hrane od divljači susreće gracioznost francuskih bistro tehnika. Idealno za druženje i guštanje kroz duge večere pod starim hrastovima.
Scorrybreac (Portree)
Mali biser šefa Caluma Munroa gdje svaki tanjur priča priču o otoku kroz fermentacije različitih namirnica i začine iz divljih šuma.
Edinbane Lodge (Edinbane)
Savršeno mjesto za opušteni nedjeljni ručak uz sladoled od vrijeska i rižota od morskih plodova uz zvuke škotske glazbe.
The Oyster Shed (Carbost)
„Šalter“ uz more, gdje se svježe školjke i morski plodovi toče ravno s kanti i serviraju s kapljicom maslinova ulja i domaćim dresingom.
Tekst: Vanja Marić
Saznajte još:

Saint Helier – zašto tražiti egzotiku kad savršen odmor čeka na otoku Jersey
Zašto je kavana Le Café de Flore ikona Pariza? Otkrivamo povijest i tajne najslavnije pariške kavane
Ovo je 5 izvrsnih mjesta za odmor za sve koji vole nešto drugačije, nešto posebnije
Zašto je Bonjour Café the Art u vijetnamskom Sai Gonu postalo nezaobilazno turističko mjesto
Blackpool – engleski gradić gdje povijest, zabava i ukusni specijaliteti susreću obalu mora
