Kraljevska grdobina sa crnom purom i špagetima

Pošto dolaze blagdani u kojima su morski specijaliteti nezaobilazni, Višnja će vam danas pokloniti recept – Kraljevska grdobina sa crnom purom i špagetima.
I sam naziv govori da ovo nije riba prelijepog izgleda ali zato njeno ko snijeg bijelo ,kompakno i ukusno meso svrstavamo u sam vrh gastronomije.

Sastav za 2 osobe:

½ kg grdobine /očišćeni rep /
1 režanj češnjaka
2 dcl kvalitetnog bijelog vina
/ono koje ćemo i posluživati uz pripremljeno jelo/
3 dcl laganog vrhnja slatkog
Prstohvat šafrana
Sol,maslinovo ulje
Papar ili 1 zdrobljeni paparonchino

Pura:

0,03 l crnila od sipe
½ l vode
Sol,maslinovo ulje
18 dkg palente/pure/

Priprema: 35 min

Očišćeni rep od grdobine srezati na 1 cm debele filee. File grdobine sa svih strana prepržiti u posudi u koju smo dodali malo maslinovog ulja i češnjak .Kada je grdobina već dobila lagano boju izvadimo je na tanjur a u posudu dodamo ostale sastojke,vino koje pustimo da lagano ispari alkohol,zatim
vrhnju,sol,papar,i na kraju šafran koji će umaku dati posebnu aromu ali i boju.Vratimo u posudu grdobinu i još lagano kuhamo dok se umak ne reducira a grdobina omekša.

U posebnu posudu stavimo da zavre ½ l vode dodamo sol ,malo maslinovog ulja i crnilo od sipe te lagano neprestano miješajući dodajemo palentu.Palentu kad se malo ohladi možemo rezati u različite oblike ,prema našem ukusu.

DOBAR TEK !

Autor: VIŠNJA DOBRIĆ ČIHORATIĆ