Odmorite se uz knjigu Moja godina odMora i opuštanja

Knjiga 2021. godine po izboru časopisa Time, GQ i Entertainment Weekly te New York Timesa, Amazona, Washington Posta, Huffington Posta, Guardiana i San Francisco Chroniclea je Moja godina odMora i opuštanja.

Kratak sadržaj knjige Moja godina odMora i opuštanja

Mlada i lijepa žena – koja je zahvaljujući nasljedstvu i financijski osigurana – naizgled ima sve i trebala bi bezbrižno uživati u New Yorku 2000.

Ali umjesto toga, junakinja ovog romana bori se s mrakom u sebi i s okolinom u koju se ne uklapa: na poslu je okružena umišljenim budalama, u vezi je s muškarcem kojeg zanima samo seks i kako je poniziti, a najbolja prijateljica joj je odana, ali i zavidna.

Kad shvati da ne može naći svoje mjesto u svijetu, odlučuje se na bizarno rješenje – uz pomoć ćaknute psihijatrice koja joj prepisuje šake tableta, prespavat će godinu u svojevrsnom osobnom lockdownu iz kojeg se nada izići kao sasvim nova osoba.
Je li to moguće?

knjiga moja godina odmora i opustanja

“Kad nam netko preporuči knjigu, obično pitamo o čemu je, ali kad je posrijedi Moja godina odmora i opuštanja Ottesse Moshfegh, pitamo o čemu nije.
Ovaj se roman bavi samoprijezirom, feminizmom, seksualnošću, duševnim zdravljem, obitelji i farmaceutskom industrijom – i k tome je duhovit za popiz…iti.” — Lena Dunham, autorica serije Djevojke

“Ottessa Moshfegh vjerojatno je najzanimljivija suvremena američka spisateljica koja piše o tome kako je živjeti u doba kad je živjeti užasno.” — New Yorker

“Roman Ottesse Moshfegh britko se sprda s pretenzijama i potrošnjom, ali istodobno promišlja o boli, povlasticama i povezanosti među ljudima.” — Huffington Post

“Moshfegh je provokatorica koja te tjera da urlaš od smijeha dok te ranjava do krvi.”
Vogue

O piscu knjige

ottessa Moshfegh rođena je 1981. u Bostonu u glazbeničkoj obitelji – majka Hrvatica je violistica, otac Iranac violinist.

Note je naučila čitati prije nego slova i svirala je klavir i klarinet, ali sa samo 12 godina shvatila je da se mora posvetiti pisanju. Studirala je na Barnardu i Brownu, a jedno vrijeme je u Wuhanu u Kini predavala engleski i radila u punk baru.

Nakon niza priča, 2014. objavila je novelu McGlue, a njezin prvi roman Eileen dobio je nagradu PEN/Hemingway za debitantsko djelo 2016.

Kultni roman Moja godina odmora i opuštanja bio je bestseler 2018. kad je objavljen, a ponovno se našao u središtu zanimanja sad kad je cijeli svijet završio, kao i junakinja, u izolaciji.

O prevoditeljici knjige

Maja Šoljan rođena je u Zagrebu.
Bavi se književnim prevođenjem i surađuje u novinama. Među piscima koje je prevodila su George Orwell, Muriel Spark, Arthur Miller, Herman Melville, Jack London, W. B. Yeats, Philip Roth, Anita Desai, Alexander McCall Smith, Haruki Mukarami, Jeffrey Eugenides, Yiyun Li i Alice Munro.

Maja Šoljan trostruka je dobitnica Kiklopa te dobitinica godišnje nagrade Društva hrvatskih književnih prevodilaca 2012. za zbirku priča Alice Munro Služba, družba, prošnja, ljubav, brak, stipendistica Prevodilačkog centra u Banffu u Kanadi, Zaklade Ledig House u New Yorku i Baltičkog centra za pisce i prevoditelje u Visbyju u Švedskoj.

Majka dvoje djece, živi i radi u Zagrebu i Rovinju.

Uz dopuštenje izdavačke kuće: *VUKOVIĆ & RUNJIĆ*

Facebook Like Button