Savarin savršeno slastičarsko djelo

Jean Anthelme Brillar-Savarin po kojem je nazvana ova mješavina kolača i slatkiša, bio je ugledan gastronom. Njegovo djelo “Fiziologija okusa” objavljeno je davne 1825. godine, ali ga još i danas ljudi doživljavaju kao savršeno djelo za sladokusce iako sadrži samo opća pravila izrade i gotova da nema recepata.

“Otkriće novog jela je za sreću čovječanstva korisnije od otkrića nove zvijezde.”

Sastojci za recept
350 g brašna
15 g kvasca
1 vrećica vanili šećera
100 g šećera
100 g maslaca

Sastojci za nadjev
200 g šećer
3 čašice šljivovice
1 čašica maraskina
710 g suhih šljiva bez koštica
1/8 l tučenog slatkog vrhnja

Priprema
Brašno stavimo u posudu za pečenje, u sredinu utisnemo udubljenje i u nju izmrvimo kvasac pa ga s malo mlijeka i žličicom šećera i malo brašna umijesimo u tekuće predtijesto. Pokrijemo i ostavimo da se diže 30 minuta.

Zatim predtijesto izmiješamo s ostalim brašnom i izradimo rahlo dizano tijesto koje treba čvrsto izlupati kuhačom. Izlupano tijesto ostavimo da se diže 30 minuta. Stavimo ga u dobro namašćen prstenast oblik pustimo da se još jednom digne i pečemo 30 do 35 minuta na temperaturi od 190 do 210C.

Zatim kolač ostavimo da se ohladi i izvadimo iz oblika. Šećer kuhamo 5 minuta s 3/8 l vode, skinemo ga sa štednjaka i dodamo alkoholna pića. Kolač odozgora nekoliko puta probodemo čačkalicom i natopimo ga tekućinom. Zatim ga u sredini ispunimo tučenim slatkim vrhnjem u sušenim šljivama.

Dobar tek!

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button