
Zamislite savršeno osvježenje za vrele ljetne dane – nešto što vas rashladi, osvježi i istovremeno donosi slasni okus voća. Da, govorimo o sorbetu!
Ovaj lagani, voćni desert idealan je za sve koji žele uživati u slatkom zalogaju bez težine klasičnih sladoleda. Sorbet nije samo ukusan, već je i jednostavan za pripremu, a može biti savršena završnica svakog obroka ili osvježavajuća poslastica između jela.
Za ovo ljeto donosimo vam dva recept za sorbeto od limuna, koji će vas osvojiti svojim kiselkasto-slatkim okusom i kremastom teksturom.
Recept za sorbet od limuna
Sastojci:
4 velika limuna (neprskana, ako je moguće)
200 g šećera
500 ml vode
2 žlice meda
1 bjelanjak (po želji, za dodatnu kremoznost)
Izrada recepta:
Operite limune i naribajte koricu sa dva limuna, pazeći da ne uzimate bijeli dio kore jer može biti gorak. Zatim iscijedite sok iz svih limuna kako biste dobili oko 200 ml soka.
U malom loncu pomiješajte šećer, vodu i limunovu koricu. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Kada sirup počne kuhati, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kada se sirup ohladi, dodajte med i limunov sok, te dobro promiješajte. Ako želite kremastiji sorbeto, možete lagano umiješati i bjelanjak (prethodno ga umutite do mekanih vrhova).
Ulijte smjesu u plitku posudu i stavite u zamrzivač. Svakih 30-45 minuta promiješajte smjesu vilicom kako biste razbili kristale leda i postigli glatku teksturu. Ovaj korak ponavljajte dok sorbeto ne postigne željenu konzistenciju (oko 3-4 sata).
Kada je sorbeto spreman, izvadite ga iz zamrzivača nekoliko minuta prije posluživanja kako bi malo omekšao. Poslužite ga u rashlađenim čašama ili zdjelicama, i ukrasite listićima svježe mente ili kriškama limuna.
Uživajte u svom domaćem sorbetu od limuna, savršenom ljetnom osvježenju koje će vas oduševiti svakim zalogajem!
Evo još i recepta za sorbet od čokolade i mente, koji će vas oduševiti svojim bogatim i osvježavajućim okusom
Sastojci:
200 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
200 g šećera
500 ml vode
1 žličica ekstrakta mente
50 g svježih listova mente
Prstohvat soli
Izrada sorbeta od čokolade i mente
U srednjem loncu pomiješajte šećer, vodu i prstohvat soli. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte svježe listove mente i nastavite kuhati još 5 minuta.
Maknite lonac s vatre i izvadite listove mente. Dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu u vrući sirup i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Dodajte ekstrakt mente i dobro promiješajte.
Ostavite smjesu da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje 2 sata, ili dok ne postane potpuno hladna.
Ulijte ohlađenu smjesu u plitku posudu i stavite u zamrzivač. Svakih 30-45 minuta promiješajte smjesu vilicom kako biste razbili kristale leda i postigli glatku teksturu. Ovaj korak ponavljajte dok sorbeto ne postigne željenu konzistenciju (oko 3-4 sata).
Kada je sorbeto spreman, izvadite ga iz zamrzivača nekoliko minuta prije posluživanja kako bi malo omekšao. Poslužite ga u rashlađenim čašama ili zdjelicama, i ukrasite listićima svježe mente ili naribanom čokoladom.
Ovaj sorbeto od čokolade i mente će vas oduševiti svojim bogatim čokoladnim okusom i osvježavajućim notama mente, savršenim za sve ljubitelje slatkog i osvježavajućeg deserta.
OVDJE pronađite još jedan recept za niskokalorični sorbet – Sorbet od dinje koji ne deblja najukusniji je desert ljeta
Dobar tek!
Recepti: chef Zoran Ožegović
