Sorbet od limuna osvježavajući je talijanski desert kojeg ćemo obožavati i ovo ljeto

Sorbet, osvježavajući ledeni desert, ima dugu povijest koja seže čak do drevnih civilizacija. Riječ “sorbet” dolazi od arapske riječi “sharbat,” što zapravo znači osvježavajući napitak.

Iako su ga prvi napravili Perzijanci, sorbet kakav danas poznajemo ima duboke korijene u talijanskoj kuhinji. Posebno popularan u Italiji, sorbet od limuna nudi osvježavajući okus koji je savršen za ljetne dane.

Talijanski obalni gradovi, kao što su Amalfi i Sorrento, poznati su po svojim limunima, čija aroma i okus daju jedinstvenu notu ovom desertu.

Sorbet od limuna je savršen desert za tople ljetne dane. Idealan je za osvježenje između obroka, kao pravi talijanski intermezzo ili kao lagani desert. Zahvaljujući svojoj laganoj teksturi i osvježavajućem okusu, sorbet je odličan izbor nakon teških i masnih jela. Osim toga, može se poslužiti kao osvježavajući desert tijekom vrtnih zabava ili ljetnih druženja na otvorenom.

Sorbet od limuna izvrsno osvježava iz nekoliko razloga. Prvo, visoki sadržaj vode pomaže hidrataciji, što je posebno korisno u vrućim ljetnim mjesecima. Drugo, limunov sok je prirodni izvor vitamina C, koji pomaže u osvježavanju i revitalizaciji organizma.
Konačno, hladna temperatura sorbeta dodatno hladi tijelo, pružajući trenutni osjećaj svježine.

recept sorbet od limuna

Recept za sorbet od limuna

Sastojci:
1 šalica šećera
1 šalica vode
1 šalica svježe iscijeđenog limunovog soka (oko 4-6 limuna)
1 žlica limunove kore (neobavezno, za dodatni okus)
Prstohvat soli

Izrada recepta za sorbet od limuna

U srednje velikom loncu, pomiješajte šećer i vodu. Zagrijavajte na srednjoj vatri, miješajući dok se šećer potpuno ne otopi. Kada sirup počne ključati, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Maknite s vatre i pustite da se potpuno ohladi.

U ohlađeni sirup dodajte svježe iscijeđeni limunov sok i prstohvat soli. Ako želite intenzivniji okus, dodajte limunovu koru.

Smjesu prelijte u plitku posudu i stavite u zamrzivač. Nakon 30 minuta, izvadite smjesu i promiješajte vilicom kako biste razbili kristale leda. Ponovite ovaj postupak svakih 30 minuta dok sorbet ne postigne glatku, kremastu teksturu (oko 2-3 sata).

Sorbet poslužite u rashlađenim čašama ili zdjelicama. Ukrasite s malo svježe limunove kore ili listićima mente za dodatni dojam.

Sorbet od limuna je ne samo jednostavan za pripremu, već i izuzetno osvježavajući desert koji je savršen za ljetne dane. Njegova osvježavajuća priroda i lagana tekstura čine ga idealnim za svakoga tko želi uživati u nečem slatkom, a istovremeno laganom.
Sljedeći put kada poželite nešto osvježavajuće, isprobajte ovaj recept i uživajte u pravom talijanskom desertu!

Recept: chef Zoran Ožegović

Facebook Like Button