7 načina za trenutno dizanje kvalitete život

Postoji nekoliko zaista jednostavnih načina pomoću kojih ćete vašu kvalitetu života, a samim time i kroničan umor s kojim najčešće ide i nezadovoljstvo, pomaknuti na višu i kvalitetniju razinu življenja.

Svatko od nas različito reagira na različite situacije, užurbanim životnim ritmom suvremeni čovjek teško da se može osloboditi stresnih izazova. A kontinuirani stres kojem smo izloženi tijekom radnog tjedna rezultira iscrpljenošću organizma koju ne možemo riješiti u jednom vikendu, a tako onda nastaje dugotrajni kronični umor kojem nikako ne možemo stati na kraj i nije nimalo bezazlen.

No, različitim proučavanjima ljudi i njihovih stilova života te sagledavanjima rezultata različiti stručnjaci posvećeni stilu života modernog čovjeka došli su do saznanja da je moguće je postići harmoniju naših emocionalnih i mentalnih stanja, koja se tada odražavaju i prenose na naše odnose s okolinom i obaveze koje nosi život današnjeg doba.

1. Radosno jutarnje buđenje – vaših prvih 5 minuta

Svako jutro otvorite prozor na 5 minuta i duboko i ispravno dišite. Udahnite na nos i izdahnite polako i dugo kroz poluotvorena usta.

jutarnje rastezanje budenje

2. Jutarnje istezanje i cirkulacija koja pomaže tijelu u svega 5 minuta

U tih 5 minuta dobro se istegnite, onako kako vama najviše odgovara :)

OVDJE vam donosimo nekoliko savjeta kako možete najbolje istegnuti svoje tijelo, poboljšati jutarnju cirkulaciju i vedro krenuti u dan!
Vježbe istezanja i savjeti za regeneraciju tijela koje ćete odmah usvojiti
Odradite 4 minute vježbanja u krevetu i krenite sretni u novi dan
5 minuta vježbanja – Tai chi – relaksacija laganim i harmoničnim pokretima

Prozračivanje stana, a kasnije i prostorije u kojoj radite, često nam promakne, a važan je i neophodan dnevni ritual koji će nas osvježiti i napuniti kisikom..

OVDJE saznajte i više o pravilnom disanju: savladajte tehniku disanja koja doprinosi zdravlju

3. Skratite radni dan za 20 do 30 minuta – kako?

Učinkovitost će biti veća ako se kroz dan usredotočite na ciljane zadatke koje imate na popisu i nastojte da vam što manje kolege dolaze sa svojim problemima, prepričavanjima iz privatnog života, a nemojte niti odugovlačiti sa zadacima koji su pred vama. Odradite ih redom i što više “kvačica” na obavljene zadatke stavite sreća i zadovoljstvo će u vama više rasti. Ne znači da trebate postati robot, niti to vjerojatno želite, ali pauze za kavu odredite kao vrijeme u kojem ćete malo popričati sa svojim kolegama na poslu.

SAVJET VIŠE
U prostoriju u kojoj radite postavite posudu s eteričnim uljem jasmina – ono je sjajno za podizanje raspoloženja

4. Izvježbajte se i s vremenom potpuno uklonite oslanjanje na sebe – prepustite zadatke onima koji su za njih zaduženi

Obično smo manje više svi perfekcionisti i dovodimo se u zamku da zadatke odrađujemo od početka do kraja.
No, navika da sve radite sami počinje ozbiljno opterećivati, a ponekad čak sprječava vaše kolege da se osjećaju vrijednima i potrebnima pa vam zadatke i prepuštaju, jer znaju da ste “kontrolfrik”.
Oslobodite svoje vrijeme na poslu i odrađujte onaj dio projekta ili zadatka za koji ste zaduženi u kojem ste perfektni. Tako ćete moći biti još učinkovitiji i polako ćete doći do onih 20 do 30 minuta kraćeg radnog vremena.

OVDJE saznajte kako održiti nivo koncetracije i energije pomoću 5 namirnica

posao kompjuter

5. Odmaknite se od multitaskinga

Nedavna istraživanja pokazala su da je našem mozgu potrebno puno više vremena kako bi obradilo neki zadatak, ako se stalno prebacuje na više njih. Usredotočite se u potpunosti na samo jednu aktivnost, na jedan po jedan zadatak ili projekt.

6. Zamislite jednu radosnu aktivnost za svaki dan i veselite joj se kako se radni dio dana bliži kraju

Volite li popiti čašu vina nakon posla, otići u šetnju, na trening, plesati ili čitati, možda pogledati omiljenu epizodu svoje serije – neka vam ta radosna aktivnost bude u primisli svaki put kad vam postane teško ili vas ispuni nervoza – mozak će se momentalno preusmjeriti u vedri “mod” i raspoloženje će porasti. Odagnat ćete zamor i lakše odraditi svoj dnevni posao.

7. Sve svoje obveze i želje zapišite u podsjetniku ili kalendaru u mobitelu, kompjuteru

Pišete li nasumično obveze i zadatke u neke bilježnice, notese, papiriće gube vrijeme iščitavajući zadatke i aktivnosti, a ponekad ih i previde pa se dovode u stanje panike.
Odaberite jedno mjesto za zapisivanje svega kako biste već ujutro, nakon disanja i istezanja, znali i pratili sve što trebate odraditi i svakako odredite prioritete od jutra pa do kraja dana.

Započnite radni dan s najtežom ili najvažnijim zadatkom, a onda krenite na one laganije i one koji traju kraće.
Čim obavite velike poslove bit ćete zadovoljniji i nećete ništa odlagati za drugi dan. Manje zadatke uvijek možete “ugurati” u praznine koje nastanu tijekom radnog dana. Vjerujte ispunjavanje velikih obveza daje smisao vašem danu :)

Facebook Like Button