Ovo su top 3 najukusnija recepta za oslić gotova za par minuta

Oslić je tako ukusna riba koja osvaja kuhare diljem svijeta, ali i naše kuhinje u kojima ju volimo spravljati na različite načine. Oslić je riba koja je član iz obitelji bakalara, a ribar je pronalaze na dubinama od preko 1000 metara.

Ova riba je vrlo lagana kao obrok, jer oslić u svojih 100 grama sadrži svega 88 kcal i 0,8 g masti što je čini sjajnom ako držite dijetu ili iz zdravstvenih razloga trebate jesti laganije obroke.
Mekan, lako probavljiv i iznimno ukusan oslić je zasigurno poželjna riba i namirnica na našim trpezama stoga vam donosimo tri izvrsna recepta koji će oslić staviti na top listu najpoželjnijeg menija za vaš ručak ili večeru.

Za one koji žele znati više

Zanimljivost i legenda o osliću, odnosno izvornom imenu ove ribe haki:)
Smatra se da ime za ribu oslić potječe od staronordijske riječi haki, a zapravo ovo ime vuče korijene iz nordijske mitologije prema imenu Hake, Haki ili Haco kako se nekoć zvao skandinavski kralj mora.

recept oslic s povrcem

1. Pečeni oslić s povrćem

Sastojci za recept:

4 filea oslića
2 srednje tikvice, narezane
2 crvene paprike, narezane
200 g cherry rajčica, prepolovljenih
4 žlice maslinovog ulja
2 komada češnjaka, sitno nasjeckana
Sol i papar po ukusu
1 limun, narezan na kriške
Sveže bilje – peršin i timijan

Priprema oslića s povrćem

Zagrijte pećnicu na 200°C. U velikoj tavi pomiješajte povrće s maslinovim uljem, češnjakom, soli i paprom.
Rasporedite povrće u posudu za pečenje, stavite filete oslića na vrh, posolite i poparite, pa prelijte sa malo maslinovog ulja.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta ili dok riba ne postane meka i sočna.
Servirajte toplo, ukrašeno sviježim biljem i limunovim kriškama.

recept oslic u foliji riba vecera rucak

2. Oslić u foliji

Sastojci za recept:

4 filea oslića
1 limun, narezan na kriške
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Sveže bilje – peršun i ružmarin

Priprema oslića u foliji:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Odvojite 4 velika komada aluminijuske folije.
Na svaki komad folije stavite filet oslića. Preko svakog fileta stavite kriške limuna, polijte maslinovim uljem, solju, paprom, i sviježim biljem.
Pažljivo zatvorite foliju oko ribe, ostavljajući malo prostora iznad ribe.
Pecite u pećnici 15 do 20 minuta, ovisno od debljine filea.
Servirajte odmah, ali pripazite prilikom otvaranja folije zbog vruće pare.

recept oslic s pesto umakom

3. Oslić na žaru s pesto umakom

Sastojci za recept:

4 filea oslića
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
4 žlice pesto umaka

Priprema oslića na žaru s pesto umakom:

Pripremite roštilj na srednje jakoj vatri. Premažite filete oslića maslinovim uljem, posolite i popaprite.
Pecite na roštilju 3 do 4 minute sa svake strane, ili dok riba ne postane čvrsta i ne dobije zlatno-smeđu boju.
Servirajte filete prelivene pesto umakom.

Po želji servirajte uz polutvrdo kuhana jaja, vjerujte spoj ovih okusa bit će sjajan!

Dobar tek!

Facebook Like Button