Tjestenina s vongolama prava je poslalstica ljeta

Tjestenina s vongolama ili kako ih još zovu kućicama i limetom za odličan ručak u vašem domu preporučuje chef Zoran Ožegović.

Savjet više

Školjke, prije pripreme vašeg omiljenog recepta, ostavite u vodi na sat jer će se tako očistiti od pijeska ili sitnih kamenčića.

OVDJE vam donosimo još dva izvrsna recepta sa školjkama, odnosno ribom i morskim plodovima

Pripremite ribu i morske plodove prema receptima chefa Stjepana Bistričkog
Rižoto od škampi i školjki savršeni spoj okusa na vašem tanjuru

spageti-vongole

Potrebne namirnice za 4 osobe

Sastojci za recept s vongolama

Vongole 1,5 kg
Riblji temeljac 0,2 l
Bijelo vino 0,1 lit
Češnjak 1 režanj
Persin list 0,002 kg
Cherry rajčica 0,05 kg
Chilly po ukusu
Sol po ukusu
Papar po ukusu
Špageti ili široki rezanci 0,4 kg
Sir grana Padano 0,03 kg
Maslinovo ulje 0,1 lit

Priprema recepta s prefinim školjkama vongolama

Ugrijemo tavu s maslinovim uljem da bude jako vruća te na ulje bacimo svježe vongole.
Dodamo češnjak te zalijemo bijelim vinom i ribljim temeljcem. Čim se vongole otvore skidamo ih s vatre. Ako su predugo na vatri postaju žilave.

Pustimo da se malo ohlade te odvojimo meso od školjaka. Vodu u kojoj su se kuhale školjke procijedimo da ne bi ostalo pijeska te u procijeđenu vodu stavimo meso školjaka.

Posebno zakipimo običnu vodu s dodatkom malo običnog ulja i prstohvatom soli te kada voda uzavrije stavimo špagete da se skuhaju do pola dapače čak je dovoljno na 20 posto te ih odmah ocijedimo i pomiješamo sa školjkama.

Dalje nastavimo kuhati, a ako nedostaje vode podlijevamo po potrebi s ribljim temeljcem no ulijevamo po malo temeljca tako da pasta sama kupi u sebe koliko joj treba i usput začinimo s chillijem, paprom i solju.
Sa soli treba biti oprezan jer će vongole pustiti more pa jelo može postati preslano.

Kada dobijemo željenu mekoću tjesteninu maknemo s vatre, uz konstantno miješanje, ali ne kuhačom nego treskanjem tave. Dodamo nasjeckanu cherry rajčicu na četvrtine, nakosani svježi peršin list, naribani parmesan i malo hladnog maslinovog ulja da se dobro poveže.

Serviramo na tanjur i prije konzumiranja naribamo po jelu koricu od limete.

UZ DOPUŠTENJE ZORANA OŽEGOVIĆA (fotografija)

Facebook Like Button