Pripremite ribu i morske plodove prema receptima chefa Stjepana Bistričkog

Riba i riblji specijaliteti od orade, sočnog brancina i tune te razni plodovi mora poput omiljenih škampi i školjaka poželjni su dio svake trpeze, a ovih šest izvrsnih recepata vrlo ćete rado pripremati.

Svaki od ovih recepata donosi nam slavni chef Stjepan Bistrički koji je pravi majstor u pripremanju sjajnih morskih delicija.

Carpaccio od svježe orade/istarski tartufi

carpacio-orada
Sastojci za recept:
Orada 600g
Crni tartuf 20g
Maslinovo ulje 80g
Ulje od tartufa 40g
Sol

Priprema recepta:
Oradu očistimo, isfiletiramo i izvadimo kosti s filea. Režemo na tanke listiće i slažemo na hladan tanjur. Začinimo solju, maslinovim uljem i uljem od tartufa. Naribamo svježi tartuf dekoriramo, i carpaccio poslužimo hladan.

St. Jacques umak od agruma/pire od batata

st-jaques
Sastojci:
St. Jacques 3 kom
Naranča 1kom
Limun 1kom
Batat 400g
Šečer 40g
Maslac 100g
Mlijeko 1dcl
Ulje maslinovo 40ml
Sol
Papar

Priprema recepta:
Prvo napravimo pire od batata i umak od agruma. Batat očistimo i stavimo kuhati u vodu. Kada je kuhan propasiramo ga, dodamo mlijeko, maslac i začinimo. Umak napravimo tako da iscijedimo sok iz naranče i limuna, dodamo malo šećera i prokuhamo. St.Jacques očistimo i pečemo ga na maslinovom ulju, posolimo i serviramo na umak od agruma sa pireom od batata.

Brancin/mikro salata/majoneza agruma/goruščica

brancin
Sastojci za recept:
Brancin 1600g
Mrkva 50g
Celer 50g
Šparoge 40g
Mix salata 80g
Jaja 1kom
Ulje maslinovo 20ml
Ulje suncokret 1dcl
Senf 10g
Limun 1kom
Gorušica sjeme 1 jušna žlica
Riblji umak 1dcl
Sol
Papar

Priprema recepta:
Najprije napravimo majonezu od agruma tako da u posudu stavimo žumanjak, senf, limunov sok, sol i papar i dolijevamo suncokretovo ulje uz stalno miješanje. Povrće i salatu očistimo, narežemo na sitne rezance i začinimo majonezom. Brancin očistimo, isfiletiramo i odvojimo od kostiju, narežemo na četiri jednaka dijela. Pečemo ga na teflonskoj tavi na maslinovom ulju, kada je gotov serviramo ga na mikro salatu i prelijemo ribljim umakom u koji smo dodali sjeme gorušice i prokuhali.

Domaći ravioli s gamberima bisque od škampa/grašak/gljive

domaci-ravioli-sa-gamberima
Sastojci za recept:
Gamberi 120g
Mrkva 50g
Tikvice 50g
Celer 30g
Sezamovo ulje 40ml
Maslinovo ulje 10ml
Bisque 1dcl
Grašak 40g
Gljive 40g
Jaja 1 kom

Tijesto:
Brašno 150g
Voda 60g
Svinjska stabilizirana mast 5g
Sol

Priprema recepta:
Najprije zamijesimo tijesto i pustimo ga da odleži. Dok tijesto odmara naribamo mrkvu, celer i tikvice i popržimo na sezamovom ulju. Gambere ispečemo na maslinovom ulju narežemo na sitnije kocke i pomiješamo s povrćem te začinimo. Razvaljamo tijesto, premažemo jajem i punimo ga sa smjesom. Raviole kuhamo u kipućoj vodi, kada su gotovi serviramo ih u duboki tanjur prelijemo biskom od škampa i na njih stavimo pečene gljive i grašak.

File tune/ mladi špinat

file-tune
Sastojci za recept:
File tune 800g
Mladi špinat 250g
Maslinovo ulje 50ml
Češnjak 5g
Sol
Papar
Aceto balsamico bijeli 40ml

Priprema recepta:
File tune izrežemo na četiri jednaka dijela posolimo i stavimo peći na maslinovo ulje. Dok se tuna peče jedan dio špinata blanširamo i začinimo maslinovim uljem, sol, papar i malo češnjaka, a drugi dio špinata napravimo na salatu s aceto balsamicom. Serviramo.

Riblja juha/Kornat

riblja-juha
Sastojci:
Luk 250g
Mrkva 200g
Maslinovo ulje 1dcl
Riba 500g
Sol
Papar

Priprema recepta:
Povrće očistimo, narežemo na sitne kocke i dinstamo na maslinovom ulju. Kada povrće uvene zalijemo ribljim temeljcem ili vodom. Ribu očistimo i stavimo kuhati u juhu. Kada je riba gotova izvadimo je van, očistimo, juhu izmiksamo i procijedimo začinimo i vratimo meso ribe u juhu.

Dobar tek!

Recepti: chef Stjepan Bistrički
*Tekst omogućio: restoran Apetiti City Zagreb

Facebook Like Button