Zagrebački šarm restorana Le Bistro

Dekorativna pozornica gurmanskih užitaka, usred najljepšeg dijela Zagreba, pripala je restoranu Le Bistro s tipičnim ArtDeco ambijentom u kojem se ne robuje stilovima već se zadržava ozračje koje stvara pozitivnu viziju ugode života. Nenametljiv šarm jednostavnog namještaja i dekoracije s ArtDeco štihom stvara romantičnu vizuru koja u kombinaciji s vanjskom ozelenjenom terasom daje dojmljivu cjelinu kao idealnog mjesta po mjeri metropole.

01-esplanade-zagreb-hotel

Izdvojeno:

> Le Bistro je otvoren 1986. godine po uzoru na francuski tip malih restorana i to je bio prvi restoran koji je imao stakleni krov
> Hostese Le Bistroa bile su prve u gradu koje su nosile svilene uniforme

Poseban dojam restoranu daje i njegova multifunkcionalnost gdje se u potpuno fluentnom ostakljenom prostoru isprepliće vanjsko svjetlo s diskretnim unutarnjim osvjetljenjem te izdvojeni elegantni okrugli bar na kojem se može popiti aperitiv ili fina kava.

Izdvojeno:

> Le Bistro je bio prvi lokal u kojem su se vino i šampanjac mogli konzumirati na čaše
> U Le Bistrou je također po prvi put poslužena kava s čokoladicom, a 1989. godine prvi je put u Hrvatskoj poslužen poznati talijanski desert tiramisu
> Poklonici poznatog praznika Valentinovo prvi su puta Zagrebu proslavili taj dan ljubavi upravo na ovom mjestu

01a-esplanade-zagreb-hotel

S pogledom na velebne zagrebačke palače u mirnoći prostora, u kojoj je uživanje u hrani i opuštanje na prvom mjestu, savršenom skladu doprinose monokromatske bijele i crne boje, a u prilog suvremenim „zelenim“ promišljanjima idu razmještene velike tegle s raskošnim biljkama i diskretno cvijeće po stolovima.

02-juneci-file

Dopustite si više….

Pomno planiran raznolik a la carte sezonki meni, u ovoj oazi dobrih okusa, stvaraju maštoviti prsti chefa Ane Grgić, a jela su savršen spoj raskošnih francuskih okusa i mirisa uz korištenje vrhunskih hrvatskih namirnica što je i više nego doraslo modernim izazovima.

Ana Grgić ima posebnu moć suptilne percepcije svake namirnice što njena jela čini ugodnim kako za oko tako još više za nepce, a da stvara rapsodiju jedinstvenih okusa potvrđuju i dvije Michelin preporuke u ovoj godini.

03-ana-grgic

Da li znate….
Da se ovdje podržava Fish Forward projekt koji podrazumijeva pripremu ukusnih ribljih specijaliteta iz održivog ulova, odnosno odgovornog uzgoja ribe budući da se njen broj izlovom drastično smanjuje. Naime, nakon katastrofalnih prognoza o nestanku riba iz mora, WWF je pokrenulo Fish Forward projekt, u okviru kojeg je predstavljen WWF-ov vodič za proizvode iz ribarstva „Priče iza vašeg tanjura“. Chef Ana Grgić ističe da kuhar može biti najbolji ambasador održivih proizvoda iz ribarstva s obzirom na to da odlučuje što će gostima staviti na tanjur.

U ovom idilično lijepo restoranu možete se slobodno prepustiti educiranom, ali vrlo suptilnom osoblju, koje će vam sugerirati iz sezonskog menija najfiniji objed. U slučaju da računate na bistro klasike moći ćete izabrati jedna od tradicionalnih specijaliteta svih redom spravljenih prema starinskim izvornim recepturama. Na tanjuru okusa mogu vam se naći tatarski od tune, bečki odrezak, tatarski biftek i neodoljivi štrukli na koje se ovdje dolazi svaki put kada poželite uživati u najboljim štruklama u gradu.

Izdvojeno:

> Štrukli su u Esplanadi servirani još davne 1951. godine i do danas su iznimno tražen specijalitet izrađen iz tradicionalnog ručno vučenog tijesta, a ova delicija sa svježim sirom prelivenim finim vrhnjem u ponudi je i bez glutena
> Da li znate da se ove štrukle, čije se razvaljano tijesto specijalno puni i zatim razdvaja porculanskim tanjurićima, ručno pakiraju i dostupne su svima koji ih požele za svega 70 Kuna, kako bi ih mogli pripremiti i uživati u njima u toplini svoga doma

04-klasicni-quiche-lorraine

Vrijeme je za čaj i fini zalogaj

Iako vam možda nije na raspolaganju sve vrijeme ovog svijeta ponekad je dobro uzeti predah u danu i opustiti se uz šalicu finog čaja i savršen zalogaj koji će vas dodatno nadahnuti za nastavak. Ukoliko pak želite napraviti uspješan sastanak ne zaboravite da ponekad na njegov rezultat može utjecati i mjesto održavanja. Stoga iskoristite sve dimenzije ovog sofisticiranog prostora i prepustite se angažiranom osoblju koje će vas savršeno voditi kroz listu najfinijih sezonskih zalogaja.

05-cezar-salata

Izdvojeno:

> Svakim danom u Le Bistrou se nudi svježi dnevni jelovnik s tri slijeda jela uz finu čašu kućnog vina te kavu ili čaj za samo 160 kuna po osobi
> Le Bistro voli i svoje najmlađe goste koji će moći izabrati ponešto po svom ukusu s raskošnog dječjeg menija koji će ih zasigurno oduševiti
Razgalit će vas okusi i mirisi

Među brojnim zanimljivim jelima možda je najbolje krenuti od šparoga koje su kuhane točno do savršene hrskavosti servirane s kremom od prepeličjih jaja te slankastim listićima pršuta i tartufima pa zatim nastaviti sa slasnim zalogajima parenih okruglica punjenih svinjetinom. Razgalit će vas raskošan karamelizirani miris umaka od soje i đumbirom u spoju sa specifičnim okusom želatinastih shiitaki gljiva koje su pustile svoj okus u umak od pečenja.

06-sparoge

Ova predjela spadaju u sam vrh gastronomskog užitka dok uz čašu mineralno cvjetnog Krauthakerovog sauvignona iz 2015. čekate sljedeće iznenađenje na tanjuru.

07-parene-okruglice

Mnogi se slažu da ručak nije kompletan ako na stolu nema juhe pa će tako okrepljujuća juha od graška s mladim kozjim sirom prepečenim na grillu premazanim s cvjetnim medom i sitno nasjeckanim ružmarinom ostaviti savršen okus. Sir je serviran pokraj tanjura s juhom, a gostu je prepušteno hoće li ga jesti uz juhu ili će ga staviti u nju da sir pusti svoje specifične note . Da li možete zamisliti taj mozaik okusa koji ne ostavlja ravnodušnim niti najzahtjevnije nepce.

08-juha-od-graska

Još jedan od iznimnih specijaliteta vrijednih posebne pažnje svakako je topla hobotnica servirana u ulju od medvjeđeg luka s pikantnom kremom od krumpira i bok choyem – kineskim kupusom. Slatkim mekanim krakovima zaokruženih s nježno gorkastim kineskim kupusom daje poseban „touch“ u tragovima ljutkasti đumbir i malo chilija tek toliko da vam osvježi nepce dok se u ustima rastapa krema od krumpira.

09-topla-hobotnica

Izdvojeno:

> Domaći kruh i pecivo dio je uobičajenog priloga za sve ljubitelje koji vole upotpuniti okuse s kruhom, a na stolu se uvijek nalazi i izvanredno maslinovo ulje Hrvatskog proizvođača Belić

Eksploziju okusa donose dimljena prsa od prepelice koje sa zapečenom koricom od slatkastih lješnjaka i maple sirupom postaju pravo malo umjetničko djelo dok krema od plavog krumpira stvara rapsodiju boja na tanjuru i zaokružuje potpun dojam sjajnih okusa.

10-dimljena-prsa-prepelice

U skladu s ovim glavnim jelom savršeno se sljubljivalo pitko istarsko vino sorte merlot vinske kuće Franc Arman 2012 Superior koje je svojim laganim taninima i bogatstvom voćnih i začinskih aroma stvaralo božanstveno bogatstvo okusa.

Izdvojeno:

> S raskošnom vinskom kartom vrhunskih vina pokrivena je većina svjetskih vinskih regija, dok se u isto vrijeme zadržava pristranost prema Hrvatskim vinima i novitetima s domaće vinske scene

Kako bi kompletan gastronomski užitak bio potpun za desert je bilo izvanredno prepustiti se okusima tatin tortica od smokava gdje je Ana Grgić ponovno potvrdila svoje vrhunsko umijeće stvaranja. Naime, originalan recept radi se s jabukama, a Ana je stvorila kreativan zalogaj sa slatkim smokvama koje je ukomponirala s mus kremom od meda i musom svježeg okusa u obliku žličnjaka od ružmarina.

11-smokve

Kakav bi to bio desert bez desertnog vina? S mednim svilenkastim okusom Bodrenovog desertnog cuvea 2015. dali smo posljednji poljubac ljetu u iščekivanju novih jesenskih okusa koje nam sprema Ana Grgić sa svojim izvrsnim osobljem.

11-creme-brulee

Izdvojeno:

> Le Bistro se ponosi se i prvim certifikatom u Hrvatskoj prema BOSK gluten free standardu što ga dodatno pozicionirao na tržištu luksuznih usluga vrhunske gastronomije gdje gosti s povjerenjem mogu naručiti bezglutenska jela

12-topli-cokoladni-kolac

P. S. Da li znate da mladi kuhari u Aninoj kuhinji imaju zadatke stvarati svoje idilične zalogaje kako bi Ana vidjela kako mlado osoblje „diše“ te kako bi ih tako još više motivirala u njihovom jedinstvenom i zahtjevnom poslu.

Tekst napisala: Diana Mikloš
WSET Level 2