Zaljubite se u zdrave navike

Svijet je danas postao jedno užurbano mjesto, u kojem se posao stavlja na prvo, a vlastito zdravlje na drugo mjesto. Stvaranjem zdravih navika omogućujete sebi sretan, produktivan, energičan i samim time zdrav život. Volite li sebe i svoje tijelo, zadovoljstvo se na vama neće moći sakriti.

tijelo-2

Razmislite što želite

Zatvorite oči na minutu i predočite si koji su vaši ciljevi koje bi htjeli ostvariti. Možda to uključuje gubitak na težini (koji konstantno odgađate s rečenicom „Od sutra ću krenuti!“), želju da se odreknete nepotrebnih šećera ( npr. čokolade) ili pretjeranog unosa ugljikohidrata od kojih se na kraju osjećate loše, potrebu za boljim spavanjem i viškom energije kako bi kroz dan prolazili lakše.

Krenite od onoga što volite

tijelo-3Razmislite koju hranu volite jesti. Uzmite olovku i papir i krenite sastavljati listu stvari koje volite naći na svom tanjuru. Sada kada ste dovršili svoj popis, prekrižite namirnice koje su bogate kalorijama i stavite kvačice na zdraviju hranu. Vjerojatno ste pomislili da vam lista izgleda otužno ili kako ćete preživjeti dan s ovim popisom zdravih namirnica. Ne brinite, popis zdravih stvari neka vam bude podsjetnik da ih samo češće konzumirate i smanjite unos ostalih stvari.

Očistite svoj organizam

Ponekada je nužno izbaciti tešku i masnu hranu, kako bi eliminirali otrove iz tijela. Naše tijelo nam često i šalje signale da nešto nije uredu i da nam je potrebno čišćenje. Simptomi poput: umora, pospanosti, problema s kožom, lošom probavom, stresa, manjka koncentracije, lošeg zadaha i nadutosti ukazuju da je vrijeme napraviti detoksikaciju. Na vama je kakvu ćete vrstu detoksikacije odabrati i koliko ćete ju dugo provoditi. Jelovnik se bazira na vegetarijanskoj prehrani, sa što više voća i povrća, sirove hrane i velikim unosom vode, biljnih čajeva, svježe rađenih sokova, kašica ili smoothia.

tijelo-1

Pokrenite se

Naše tijelo je instrument koji jedva čeka da se pokrene i nudi nam mnogo beneficija za naše zdravlje. Ne smatrajte svoje tijelo teretom koje vučete sa sobom, koje je potrebno skrivati ili popravljati putem. Odaberite vrstu tjelesne aktivnosti prema vašim željama, sposobnostima i mogućnostima. Vježbanjem otpuštamo stres, umor, podižemo razinu koncentracije i sreće, uklanjamo štetne tvari iz tijela, potičemo brži rad metabolizma i cirkulacije, jačamo mišiće, postajemo funkcionalniji te zadovoljniji sobom i svojim tijelom.

Vaše tijelo je vaš dom, učinite ga sretnim i zdravim!

Tekst: mag. kineziologije Kristina Lisec

Facebook Like Button