Zašto se debljamo nakon četrdesete godine života i koja su rješenja?

Koji su sve uzroci nakupljanja kilograma u zrelijoj dobi života i zašto se to događa kada imamo dojam da nismo drastično promijenili prehrambene životne navike .

Da li ste znali da sve, od hormonalne neravnoteže, nezadovoljstva i tuge, nedostatka vitamina u organizmu, pa čak i lijekova koje koristimo, može biti uzrok nakupljanja viška kilograma nakon 40. godine života i u kasnijoj, zreloj dobi?

Postoje razlozi za takvo “ponašanje” tijela, ali postoje i jednostavna rješenja kako zadržati vitkost i mladenačku energiju i u godinama koje dolaze

žena ogledalo plavuša portret beauty

Nezadovoljstvo i osjećaj praznine

Gubitak energije i libida te sve vidljiviji znakovi starenja poput dubokih bora i gubitka čvrstoće kože, samo su neki od razloga zašto sve više žena nakon 40-te osjeća nezadovoljstvo svojim životom.

Da li znate da odlazak djece iz roditeljskog doma izaziva veliki stres kod roditelja, a zbog čega mnoge majke osjećaju prazninu i tugu?

Nažalost, u zlatnim godinama života, kada bi nam trebalo biti najljepše jer imamo više vremena za sebe i veću slobodu razmišljanja temeljenu na prikupljenom iskustvu često dolazi do nezadovoljstva u braku, pa kod nekih parova ili partnera do razvoda.

Dokazano je da nezadovoljne i nesretne žene, dobivaju na težini znatno brže od sretnih i zadovoljnih

Naime, one nezadovoljne žene često konzumiraju više masne i kalorične hrane te šećera, drugim riječima ‘tješe se hranom’.
Uz to često izbjegavaju fizičku aktivnost što još pojačava simptome depresije i pogoduje debljanju.

Rješenje:

Koliko god zvuči otrcano, fizička aktivnost povećava razine endorfina, a time i naše samopouzdanje i zadovoljstvo, čini nas sretnijima, a pozitivno utječe i na naše tijelo.

Također, odvojite vrijeme za druženje s dragim ljudima, pronađite užitak u stvarima koje ste oduvijek željele isprobati i posvetite se sebi. Nezadovoljstvo će nestati u trenu!

dijeta mrsavljenje

Konzumacija raznih ljekova

Ulaskom u menopauzu, susrećemo se sraznim manjim ili većim zdravstvenim poteškoćama za koje nam suvremena medicina propisuje lijekove, a koji često uzrokuju dobitak na kilaži.

Hormonske tablete koje žene često koriste u predmenopauzi i menopauzi, beta-blokatori za srčane probleme ili lijekovi za artritis, svi oni mogu utjecati na povećanje kilograma.

Njihove najčešće nuspojave su povećanje apetita ili usporavanje metabolizma, oba faktora koja pogoduju gomilanju kilograma.

Rješenje:

Posavjetujte se s liječnikom ukoliko primjetite povećanje kilograma paralelno s konzumacijom određenog lijeka. Za svaki lijek u pravilu postoji i alternativni lijek ili način liječenja koji bi mogao pomoći kod zdravstvene poteškoće, a pritom ne uzrokovati dodatno nakupljanje kilograma.

Usporavanje probave

S godinama dolazi do usporavanja rada probavnog trakta, a time i do smanjene funkcije metabolizma koja uzrokuje gomilanje masnih naslaga i prekomjernu tjelesnu težinu.
Nažalost, s 40. i 50. godina više ne sagorjevamo jednako kalorija kao kada smo imale 20,3 stoga je neophodno prilagoditi unos kalorija i potaknuti metabolizam.

Rješenje:

Za ubrzanje usporenog metabolizma pokušajte s nekim od preparata zelene kave koja je dokazano djelotvorna ne samo kao nužno sredstvo za mršavljenje već ponajviše pomaže u detoksikaciji tijela i kao antioksidant u borbi protiv starenja.

Facebook Like Button