S lopticom do okrugle stražnjice

Loptica ili „pilates soft ball“, poznata je još i pod nazivom softica. Savršen rekvizit koji ne zauzima previše prostora u vašem domu i cjenovno je pristupačan. Lopticom možete ojačati cijelo tijelo, razviti izdržljivost, aktivirati dubinske mišiće i učiniti vježbanje zanimljivijim. Prikazanim vježbama fokusirat ćemo se na stražnjicu i noge, koristeći se ovim malim super rekvizitom, postavljajući ga; ispod stopala,iza noge…kako bi što više bili svjesniji aktiviranja vlastitih mišića!

Pogrčena odnoženja s lopticom

loptica-01
Opis: Oslonite se na desni dlan i koljeno, lijevom rukom se oslonite o bok i lopticu postavite između lijeve natkoljenice i potkoljenice. Stisnite lopticu, kako vam ne bi ispala. Odnožite lijevom i uz izdah dodatno pritisnite lopticu, gurajući petu stopala prema sebi. Spustite nogu dolje i udahnite. Vježbu napravite 15 puta, uz izdržaj od 10 sekundi i dodatnih 10 titraja u poziciji odnoženja. Ponovite sve drugom nogom.

Široki čučnjevi na loptici

loptica-02
Opis: Stopala lagano zarotirajte prema van i sjednite na lopticu. Ruke postavite ispred sebe i ispravite se u leđima. Iz te pozicije podignite se u poziciju niskog čučnja, izdahnite i pazite da vam koljena ne prelaze prste stopala. Vježbu ponovite 10 puta, uz 10 sekundi izdržaja u čučnju.

Most na loptici

loptica-03
Opis: Legnite na leđa, dlanovima se oslonite o pod i lopticu postavite ispod stopala. Podignite stražnjicu od tla, izdahnite i zadržite poziciju 2-3 sekunde. Spustite se dolje i udahnite. Vježbu ponovite 10 puta.

Pogrčena zanoženja s lopticom

loptica-04
Opis: Oslonite se na podlaktice i desno koljeno. Lopticu postavite između lijeve natkoljenice i potkoljenice. Stisnite lopticu, kako vam ne bi ispala. Zanožite lijevom i uz izdah dodatno pritisnite lopticu, gurajući petu stopala prema sebi. Spustite nogu dolje i udahnite. Vježbu napravite 15 puta, uz izdržaj od 10 sekundi i dodatnih 10 titraja u poziciji zanoženja. Ponovite sve drugom nogom.

Istezanje kroz čučanj s lopticom

loptica-05
Opis: Lopticu postavite ispred sebe, lagano zarotirajte stopala prema van i čučnite. Oslonite se rukama na lopticu i pritom pripazite na poziciju leđa i položaj koljena. Iz te pozicije ispravite se u koljenima, tako da osjetite zatezanje u stražnjem dijelu natkoljenica, izdahnite i zadržite 2-3 sekunde. Vježbu izvodite polagano kroz spuštanja u čučanj i opružanja prema gore. Ponovite 10 puta.

Tekst: mag. kineziologije Kristina Lisec

Facebook Like Button