Tajlandska kuhinja

Osim ljepote kraja u Tajlandu možete upoznati specijalitete lokale kuhinje, koja je posve drugačija od naše, ali itekako posebna.

Tajland je jedna od najegzotičnijih zemalja jugoistočne Azije čija kuhinja glasi kao jedna od najegzotičnijih u svijetu. Tajlandska kuhinja obiluje raznolikim začinima i namirnicama.

Veliki utjecaj na tajlandsku kuhinju imaju i zemlje koje ju okružuju, pa je tako Kina ostavila svoj utjecaj u različitim tjesteninama, juhama od riže i slatko kiselim jelima.

tajlandska-kuhinja-1

Malezija, Indija i Indonezija doprinose svojom maštovitosti u kombinaciji raznih vrsta karija i kokosovim mlijekom.

Temeljna namirnica tajlandske kuhinje je riža koju poslužuju prženu, kuhanu, kao prilog u gotovo svakom obroku ili kao glavno jelo.

U Tajlandu se glavnim obrokom smatra večera, a hrani se pridaje velika pažnja. Tijekom dana jedu vrlo malo, ali si za večeru priušte pravu gozbu.

Predjelo je neizostavan početak svake večere, a za predjelo se uglavnom jedu košarice od tijesta i mesa ili prepečeni kruh s ribljim popečcima, bijelim lukom i ribom.

tajlandska-kuhinja-2

Nakon predjela jede se juha koja često zna biti i zamjena za glavno jelo zahvaljujući bogatstvu mirisa i okusa. Pa je tako poznata juha s račićima, egzotična juha od piletine u kokosovom mlijeku ili krem juha s jajima.

U glavnom jelu meso je nezaobilazno, a od mesa se jedu svinjetina ili piletina, a nerijetko se na meniju znaju naći i plodovi mora koji se kratko prže na tavi.

Kao salate jedu se grejpfut i papaja. Nakon svake večere jede se jako sladak desert.

Tajlađani se prema hrani odnose s puno obožavanja i poštovanja, a vode se životnom filozofijom da oni koji ne jedu očima ne mogu jesti ni zubima.

U Tajlandu je kuhanje prava umjetnost koja kombinacijom začina i namirnica tajlandsku kuhinju smješta među najukusnije, najzanimljivije i najmaštovitije svjetske kuhinje.

Kako ne bi trebali putovati čak do Dalekog istoka tajlandsku kuhinju možete isprobati i u svojoj kuhinji uz malo mašte. Sve što vam je potrebno možete pronaći u ribarnici ili mesnici, dodajući svakom jelu rižu, začine i druge namirnice koje su tipične za Tajland.

Facebook Like Button