Turistički kameleon

Kako se na svojim putovanjima uklopiti u novu kulturu.

Od saharskih predjela Crnog kontinenta do urbanih džungli svjetskih metropola, turisti su glavna meta sitnih kriminalaca. Na piku ste zbog pretpostavke da ste na put ponijeli određenu svotu novca koji ćete potrošiti u lokalnim restoranima, trgovinama i suvenirnicama. Odat će vas, pak, način odijevanja ili jezik kojim se sporazumijevate. „Turistički izgled“ spriječit će vas i u ultimativnoj nakani da uistinu upoznate kulturu i bonton zemlje koju posjećujete. Evo stoga par savjeta što vam je činiti:

Odjeća

Suzdržite se od kupovine majica, kapa i torbi s natpisima: I love New York / Bangkok / La Paz, odnosno nemojte te suvenire nositi dok istražujte turističke atrakcije. Lokalno stanovništvo nikad nećete vidjeti u takvoj odjeći, pa ćete stršiti poput …hm turista. Izbjegavajte nositi dizajnerske krpice, ekstravagantan nakit i skupe satove, a najbolje bi bilo kretati se po destinaciji u odjeći koju nosi i lokalno stanovništvo. Obična pamučna majica, traperice i tenisice dobar su izbor za većinu gradova razvijenih zemalja svijeta. Važno je slijediti i neka kulturološka pravila, na što osobito trebaju paziti pripadnice nježnijeg spola u arapskim zemljama. Raspitajte se prije polaska na putovanja kakva pravila vrijede, i pokušajte ih slijediti.

Turistički znakovi

Nema jasnijeg znaka da ste turist, od izgubljenog pogleda i velike karte grada u vašim rukama. Kad se izgubite (a to će se vjerojatno dogoditi!) posegnite za nekom od brojnih aplikacija za navigaciju na pametnom telefonu. Fotografiranje turističkih znamenitosti s velikim fotoaparatom oko vrata također je jasan indikator tko ste i što radite u stranoj zemlji. Ako ste u potrazi za fotografijom visoke razlučivosti i ne želite odustati od sofisticirane aparature – potrudite se da fotoaparat spremite u torbu nakon korištenja. Odvažite se i na korištenje javnog prijevoza poput autobusa i metroa, koje koristi i lokalno stanovništvo.

Jezik

Idealno bi bilo da tečno i bez naglasaka govorite službeni jezik zemlje koju posjećujete. Ako niste svjetski poliglot, pokušajte naučiti nekoliko praktičnih fraza za snalaženje po gradu poput hvala, molim, koliko košta ovaj predmet i slično. Poznavanje engleskog jezika danas je sveprisutno i rašireno, no neke nacije nevoljko ga koriste u svakodnevnim situacijama. Čak i ako je vaš naglasak „hrvatski“, pokušaj da se sporazumijevate na stranom jeziku naići će na oduševljenje lokalnog stanovništva – a uz to je izraz velikog poštovanja prema kulturi te zemlje.

Prijatelj

Kretanje u društvu lokalnog stanovništva najbolji je način da se uklopite u okolinu. Poželjno bi bilo imati prijatelja ili poznanika koji će vam pokazati sve znamenitosti mjesta na koji ste otputovali. Ako nemate vremena za sklapanje prijateljskih veza na putovanju, korisno je unajmiti i lokalnog turističkog vodiča.

Gastro kultura

Uživanje u tradicionalnoj gastronomiji jedan je od najboljih način da upoznate kulturu neke zemlje. Raspolažete li ograničenim budžetom, ne sjedajte u prvi restoran uz pojedinu turističku atrakciju. Iako je hrana u takvim ugostiteljskim objektima vrlo korektna, obično dolazi s višom cijenom, koja je namijenjena upravo turistima. Odmaknete li se od užeg centra grada, vjerojatno ćete naći povoljnije restorane s ponudom jela izvrsne kvalitete.

Piše: Wish.hr