U potrazi za mirnim odmorom otkrivamo nove destinacije

Iako ulice Montmartrea u Parizu ili neboderi Velike jabuke nikada neće dosaditi, turisti iz cijeloga svijeta sve više traže egzotična putovanja, odlazak u divljinu i obilazak svjetskih čuda.

Istraživanja dokazuju da mnogi ljudi odlazi u druge zemlje kako bi iskusili nešto novo

Sve je više onih koji se odlučuju na avanturističke ture i solo putovanja, a u porastu je i potražnja za krstarenjima.

Putoholičari češće traže inspiraciju gledajući televizijske emisije ili se nadahnjuju lokacijama iz filmova. U potrazi za svjetskim čudima koje vrijedi posjetiti barem jednom u životu, izdvajamo one od čijeg krajolika zastaje dah.

Prolaz divova

divva-irska
U sjevernoj Irskoj nalazi se Prolaz divova, čudo prirode nastalo djelovanjem vulkana. Sjeverno od grada Bushmilsa razasuto je oko 40.000 stupova koji tvore liticu što uranja u Irsko more.

Nastali su prije više od pedeset milijuna godina hlađenjem lave. Osim stupova sa šest stranica koji podsjećaju na pčelinje saće nastali su i drugi neobični oblici, kao što i njihova imena otkrivaju: Divovska čizma, Divovsko oko, Pastirske stube, Divovska harfa, Divovska vrata i Devina grba.

Iz srednjeg vijeka potječe legenda o tome kako je Prolaz divova sagradio irski junak Fionn kad se borio protiv škotskog neprijatelja Benandonnera. Iz toga vremena potječe i ime toga mjesta.

Carstvo leda na sjeveru Europe

grenland
Grenland je najsjeverniji europski otok i najveći otok na zemaljskoj kugli.

Domaće ga stanovništvo naziva Kalaallit Nunaat, što znači „ljudska ruka“. To mu je ime dao Viking Erik Crveni. Prije više od tisuću godina on je na taj negostoljubivi otok poveo 400 doseljenika, obećavši im „raj na zemlji“.

No dočekao ih je led i vrlo malo zelenila: četiri petine Grenlanda prekriveno je slojem leda debelim čak tri kilometra. Veličanstvena priroda, zapanjujući gejziri i 4000 metara visoke planine iz godine u godinu privlače sve više turista.

Golemi komadi leda koji su se odlomili od obale i plutaju u oceanu zadivljujući su prizor – a do njih se može stići samo turističkim brodovima.

Sveti vrh planine Fuji

planina-fuji
Planina Fuji najviša je i najznačajnija planina u Japanu. Vrh se nalazi na visini od 3717 metara i prekriven je snijegom.

No Fuji nije obična planina, nego vulkan koji povremeno proradi. Posljednja erupcija dogodila se 1708. godine. Tada je grad Edo, udaljen oko devedeset kilometara, prekrio sloj pepela debeo dvanaest centimetara.

Danas se taj grad zove Tokyo. Planina Fuji je omiljen motiv japanskih slikara zbog pravilna oblika, ali i tajanstvena vrha koji je često skriven u oblacima.

Japanci tradicionalno hodočaste na vrh planine u sandalama načinjenim od slame i s bijelim rukavicama na rukama. Pobožni putnici na putu prema vrhu pjevaju i uživaju u prekrasnoj prirodi.

Afrički raj za divlje životinje

afrika
Golemi krater Ngorongoro na sjeveru Tanzanije pravi je raj za divlje afričke životinje. Taj su jedinstveni krajolik prije milijun godina oblikovale vulkanske erupcije i lava.

Krater u obliku kotla ima promjer dvadeset kilometara, a okružen je visokim stijenama. Na plodnom tlu žive bezbrojna krda raznih životinja i opasni grabežljivci.

Ngorongoro je dom slonovima, nosorozima, zebrama, antilopama, žirafama i mnogim drugim sisavcima. Tu žive i lavovi, gepardi, leopardi i manje vrste mačaka. I ždralovi ovdje pronalaze pogodno tlo za polaganje jaja, a na tisuće plamenaca hrani se na slanom jezeru Magadi.

Super jezero

bajkalsko-jezero
Bajkalsko jezero u Sibiru najdublje je, ali i najstarije jezero na Zemlji.

Ono sadrži petinu svjetskih rezervi slatke, tekuće vode – čak više i od pet sjevernoameričkih Velikih jezera zajedno. Ovdje živi gotovo tisuću vrsta biljaka i životinja.

Ime je dobilo od tatarskoga bai-kul, što znači “bogato jezero”, a naziva se i Plavo sibirsko oko. Tijekom zime jezero se zaledi. a led se reže i prodaje.

Od siječnja do svibnja po ledu debljine 30 centimetara voze automobili i kamioni, a jezero se pretvara u veliko klizalište. Mnogi čak i pecaju ribu, tako da najprije izdube rupu u ledu.

.

Facebook Like Button