Najstarije europsko zlato stiglo u Beč

Izložba bečkog Muzeja povijesti umjetnosti predstavlja 3500 godina staro zlato iz novootkrivenog bugarskog rudnika „Ada Tepe“.

U bečkom je Muzeju povijesti umjetnosti jučer otvorena izložba posvećena najstarijem rudniku zlata u Europi i u njemu pronađenom najvećem blagu brončanog doba. Riječ je o rudniku „Ada Tepe“ u današnjoj Bugarskoj, čije se senzacionalno otkriće dogodilo prije svega nekoliko godina.

Bugarske institucije u suradnji s Austrijskom akademijom znanosti od 2016. uz pomoć najnovijih postupaka analize istražuju potiče li možda zlato od kojeg su napravljena i legendarna blaga Troje ili mikenske grobnice upravo iz ovog rudnika.

blago-iz-vlacitrana

Aktualna znanstvena saznanja polazna su točka izložbe bečkog Muzeja povijesti umjetnosti, koja se između ostalog bavi i međuregionalnim trgovačkim kontaktima iz brončanog doba te funkcijom zlata kao statusnog simbola elita tog vremena.

Izložba uz pomoć tristotinjak pronalazaka i virtualne rekonstrukcije rudnika prikazuje svakodnevni život ljudi koji su tamo radili. Centralnu točku izložbe predstavlja blago iz Vălčitrăna teško oko 12,5 kg, koje simbolički stoji za bogatstvo i tehničke sposobnosti tadašnjeg vremena.

Kontinuitet značaja koje je 3.500 godina staro bugarsko zlato imalo kroz povijest bit će u okviru izložbe prikazano i na remek-djelima helenističke i rimske epohe, a izložba ostaje otvorena do 25. lipnja 2017. godine.

Uz dopuštenje: EuroComm (sve fotografije)

Facebook Like Button