Obilježavanje Svjetskog dana plesa

Nezaobilazni jutarnji ritual uskoro postaje sastavni dio večernjeg programa svih ljubitelja dobre umjetnosti. Diljem svijeta dnevno se popije preko dvije milijarde šalica kave, a onu napravljenu prema recepturi koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko, može se naručiti isključivo u Zagrebačkom plesnom centru u 20 sati 28. i 29. travnja, kada se ujedno obilježava i Svjetski dan plesa. Osim subotnje premijere nove predstave, sve posjetitelje očekuje cjelodnevni zabavni program.

Život, ili točnije ono što bismo mogli nazvati svojom osobnom stvarnošću, čine mali rituali, slučajnosti, neki važni susreti. Ponekad se susrećemo s problemima, ponekad s prijateljima, a ponekad je nužno da se susretnemo i sami sa sobom. Potraga za vremenom i prostorom mogućih susreta događa se jednako na kavi u gradu kao i na kavi ispod trepavica. Privlačni u svojoj raspuštenoj nepredvidivosti, snovi su matrice kroz koje kanaliziramo, fikcionaliziramo i prerađujemo iskustva – stvarajući osobne i promjenjive verzije stvarnosti.

„U želji za iskustvom koje bi bilo zajedničko, univerzalno, ono koje želimo podijeliti s drugima, u stalnoj smo potrazi za strategijama komunikacije, za mjestima susreta, a lako je moguće da smo zapravo ponajviše ‘uključeni’ u svemir upravo u trenucima koji izmiču čvrstoj kategorizaciji racionalnog i događaju se u rascjepu između sna i jave. Na toj propusnoj granici između potrage i potrebe, osjetilnog i osjećaja, fikcije i stvarnosti, nastaje i ova predstava“, ističe koreografkinja predstave Zrinka Lukčec Kiko.

Plesnu poslasticu “Na kavi ispod trepavica“ dodatno su začinili koautorstvo i izvedba Dore Kokolj i Eni Vesović, dramaturgija Maje Sviben, dizajn projekcije Majde Džanić Bogojević te kostimografija Emine Kušan.

na-kavi-ispod-trepavica

Vikend rezerviran za ples

Ispijanje kave ispod trepavica odlična je uvertira u Svjetski dan plesa, koji se tradicionalno obilježava 29. travnja, a ove će godine u ZPC-u biti prepun raznih događanja i aktivnosti. Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Bogat cjelodnevni program započinje u dvorištu ZPC-a u 11 sati impro jamom sa glazbenicima Nomad jama pod vodstvom Martine Granić. U 13 sati slijedi predavanje i class voguinga Mateje Miković, a Petra Valentić približit će suvremeni ples svim zainteresiranima u 15 sati. Premijera predstave Zrinke Lukčec Kiko na rasporedu je u 20 sati nakon čega slijedi otvorenje izložbe fotografija Nikoline Nerat Jukić pod nazivom MOVEM(OM)ENT.

Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje granice, on je govor tijela, umijeće i umjetnost kojoj je čovjek autor, sredstvo i samo umjetničko djelo. Raznolikost i bogatstvo plesnih formi u svijetu se obilježava od 1982. godine, a u Hrvatskoj od 1999. Ni 2017. neće biti iznimka. U ZPC-u će se pročitati Svjetska poruka čija je autorica jedna od najpoznatijih koreografkinja, koja nas je nedavno napustila, Trisha Brown te hrvatska poruka Miljenka Vikića, poznatog baletana. Pregršt razloga za dobru zabavu i cjelodnevni ples nalazi se u Zagrebačkom plesnom centru, a na proslavu su pozvani svi!

Za sve ostale informacije o programu i ulaznicama za predstavu, posjetite službenu web stranicu Zagrebačkog plesnog centra www.zagrebackiplesnicentar.hr.

Uz dopuštenje: Zagrebački plesni centar (sve fotografije)

Facebook Like Button