
Dragi ljubitelji kulinarstva, ako ste u potrazi za jelom i prilogom koji će oduševiti vaše nepce i ugrijati vam dušu, aligot je sjajan izbor koji će vas oduševiti mirisom, kremoznošću i serviranjem uz mnoga jela koja će izvrsno nadopuniti i zaokružiti.
Ovo jelo nije samo običan prilog, već prava gastronomska avantura koja spaja kremasti pire krumpir s bogatim okusom sira, najčešće Tomme de Laguiole ili Cantala koji je jedan od najstarijih sireva u Francuskoj i datira još iz doba vladavine Gala.
Aligot je savršen za hladne dane, ali i sve one prigodne ručkove ili posebne večere, kad će aligot osvojiti vas i vaše goste svojom jednostavnošću i raskošnim okusom.
Prije samog čitanja recepta za aligot u nastavku otkrijte porijeklo ovog francuskog specijaliteta
Jelo aligot, odnosno prilog od pire krumpira sa sirom, maslacem i češnjakom, dolazi iz regije Aubrac, smještene u južnoj Francuskoj. Ovo tradicionalno jelo seže daleko u prošlost, kada su ga pripremali monasi za hodočasnike na putu za Santiago de Compostela.
Originalno se pripremao s kruhom, ali s vremenom je kruh zamijenjen krumpirom, koji je postao popularan u Europi u 18. stoljeću. Danas je aligot neizostavan dio francuske kuhinje, posebno u hladnim danima, ali i uvijek kada želite svoja nepca iznenaditi savršenim okusima i prilogom koji će biti kruna na vašoj trpezi uz glavno jelo.
Sastojci za recept – Aligot
1 kg krumpira (po mogućnosti sorte koja je dobra za pire)
200 g sira Tomme de Laguiole ili Cantal (možete koristiti i mozzarella sir ako ne možete pronaći ove vrste)
100 g maslaca
200 ml vrhnja za kuhanje
3 češnja češnjaka
Sol i papar po ukusu
Priprema recepta
Ogulite krumpire i narežite ih na jednake komade. Stavite ih u veliki lonac s posoljenom vodom i kuhajte dok ne postanu potpuno mekani (oko 20-25 minuta).
Dok se krumpiri kuhaju, naribajte sir ili Tomme de Laguiole ili Cantal. Ako koristite mozzarellu, izrežite je na sitne komadiće.
Ogulite češnjak i sitno ga nasjeckajte ili izgnječite.
Kada su krumpiri kuhani, ocijedite ih i vratite u lonac. Dodajte maslac i vrhnje za kuhanje te ih zgnječite dok ne dobijete glatki pire.
Stavite lonac s pireom na laganu vatru. Dodajte naribani sir i miješajte energično dok se sir potpuno ne otopi i dok se ne formira glatka, rastezljiva kompaktna masa od svih sastojaka. Ovaj proces može potrajati nekoliko minuta, ali je ključan za postizanje prave teksture aligota.
Na kraju dodajte nasjeckani češnjak, sol i papar po ukusu. Opet sve dobro promiješajte.
I to je to!
Aligot je najbolje poslužiti odmah, dok je još topao i rastezljiv. Poslužite ga kao prilog uz mesna jela ili jednostavno uživajte u njemu tako što ćete ga namazati na neki fini kruh ili položiti na krekere kao finger food za svoje goste.
A kako bi aligot pojeli kao pravi Francuzi, poslužite ga uz kobasice iz regije Aubrac ili uz pečeni komad mesa. Također, ne zaboravite čašu dobrog francuskog vina koje će savršeno upotpuniti ovo jedinstveno jelo.
Za one koji žele znati više
Uz bogati i kremasti aligot, odabir pravog vina može dodatno poboljšati cjelokupni gastronomski doživljaj. Evo nekoliko preporuka za vina koja se savršeno slažu s aligotom.
Crveno vino Cahors
Ovo crveno vino dolazi iz jugozapadne Francuske i poznato je po svojoj dubokoj boji i bogatom okusu. Cahors vina, često napravljena od sorte Malbec, imaju kompleksne arome crnog voća i začina, što ih čini izvrsnim parom za kremasti aligot.
Côtes du Rhône cuve crveno vino
Côtes du Rhône vina su poznata po svojoj svestranosti. Mješavina sorti Grenache, Syrah i Mourvèdre daje im bogatstvo okusa s notama tamnog voća i bilja, kad se ovo crveno vino odlično slaže s bogatstvom sira u aligotu.
Beaujolais lagano crveno vino
Laganija crvena vina iz regije Beaujolais, napravljena od sorte Gamay, nude svježinu i voćnost koja lijepo kontrastira kremastom aligotu. Beaujolais Nouveau je posebno lagano i osvježavajuće vino koje može lijepo pristajati uz aligot.
Od bijelih vina preporuka je Chardonnay (Burgundy)
Burgundski Chardonnay, poznat po svojoj bogatoj teksturi i složenim aromama, može biti izvrsna pratnja aligotu. Njegove maslačne i orašaste note savršeno komplementiraju kremastu teksturu jela.
Bijelo vino Viognier također je sjajan izbor
Viognier vina su poznata po svojim intenzivnim aromama breskve, marelice i cvijeća. Ovo aromatično vino može pružiti zanimljiv kontrast kremastom aligotu, dodajući svježinu i voćnost svakom zalogaju.
Bijela sorta Riesling iz Alsacea isto je izvrstan izbor
Suhi Riesling iz Alsace regije ima dobru kiselost koja može lijepo balansirati bogatstvo sira i vrhnja u aligotu. Njegove citrusne i mineralne note dodaju osvježavajući element jelu.
Ružičasta vina iz Provence Rosé regije
Ružičasta vina iz regije Provence su lagana, suha i osvježavajuća, s notama crvenog voća i cvijeća. Ovo vino može biti lagani i osvježavajući izbor koji lijepo uravnotežuje bogatstvo aligota.
Savjeti za posluživanje predloženih vina:
Crvena vina servirajte blago ohlađena (oko 16-18°C), bijela vina i rosé servirajte hladna (oko 8-10°C).
Neka crvena vina, poput Cahorsa, mogu imati bolji miris i okus ako ih dekantirate prije posluživanja kako bi se oslobodile sve arome i okusi koje ova vina mogu pružiti.
Nadam se da ćete uživati u svom aligotu uz neko od ovih preporučenih vina!
Uživajte u ovoj kulinarskoj deliciji i neka vam aligot ugrije srce i dušu uz neka od preporučenih francuskih vina koja se sjajno sljubljuju s ovim tradicionalnim prilogom iz regije Aubrac! Bon appétit!
Recept: chef Zoran Ožegović
Prijedlozi vina: Diana Mikloš, WSET II
