Najpoznatija francuska božićna jela

Uskoro nam se približavaju božićni i novogodišnji blagdani, vrijeme kada se pripremaju raznovrsne slasne delicije u svijetu, a mi ćemo u ovom tekstu pažnju posvetiti najpoznatijim tradicionalnim jelima koji su karakteristični upravo za francusko podneblje. Jedna od najromantičnijih zemalja svijeta osim što je bogata raznim kulturnim građevinama i poviješću, ima i jedna od najboljih jela u svijetu. Mnogi od Vas sigurno će za nadolazeće blagdane pripremati posebne specijalitete ili kolače za svoju obitelj i prijatelje, a mi Vam donosimo popis najslađih i najpoznatijih francuskih specijaliteta prije nego što se odlučite za Vaše najdraže.

Tarte Tatin

tarte-tatin
Jedna od najpoznatijih francuskih slastica nosi naziv Tarte Tartin, a prema legendi ovaj kolač nastao je krajem 19.-og stoljeća igrom slučajnosti zbog „pogreške“ kuharice hotela koja ja radeći ciljani specijalitet zbog manjka vremena zaboravila na njegove sastojke, te je tako francuska kuhinja postala bogatija za još jednu novu slasticu. Za sve koji ne znaju Tarte Tatin je ukusan kolač, a sastoji se od lisnatog tijesta, šećera, maslaca i jabuka. Danas je to jedan od najtraženijih francuskih specijaliteta kojeg vrlo rado jedu turisti diljem svijeta.

Makaroni

makaroni
Jedan od glavnih francuskih predstavnika što se tiče slastičarskih specijaliteta su svima poznati šareni makaroni. Službeno se nazivaju šareni ili slatki kolači čiji su glavni sastojci za izradu šećer, bademi, bjelanjak,razne prehrambene boje koje im zapravo daju vizualni intenzitet te zapravo najvažniji sastojak koji će cijelu kompaktnu smjesu povezati, a to su vrlo često razni slatki umaci. Osmišljeni su krajem 18.-og stoljeća, a prema zapisima pripremali su se u francuskim samostanima.

Guščja jetrena pašteta (Foie gras)

foie-gras
Gastronomski i najpoznatiji francuski specijalitet koji se uglavnom priprema u vrijeme blagdana poput Božića i Nove godine je poznata guščja jetrena pašteta koja na neki način simbolizira francusko kulinarstvo. Većina Francuza priprema ga za posebne prilike jer se priprema od kvalitetne prehrambene namirnice poput guščje jetre koja na tržištu ima visoku cijenu. Uglavnom se poslužuju kao predjelo ili se maže na razne vrste kruha te baquettea. Guščja pašteta je masnije strukture, a za njezino mazanje ili vađenje koriste se male žličice budući da je sama aroma paštete vrlo intenzivna.

Profiteroli

profiteroli
Maleni, slatki i lijepo napunjeni profiteroli su francuske slastice koje se pune raznolikim nadjevima, slatkim vrhnjem i brojnim kremama. U mnogim francuskim domovima najčešće se poslužuju sa raznim čokoladnim kremama, karamelom, cimetom, šećerom u prahu ili nadjevom od kokosa. Najviše ih vole djeca, a kao što možete primijetiti prema samim sastojcima, visoke su kalorijske vrijednosti.

Božićni panj

bozicni-panj
Tradicionalan francuski kolač nosi vrlo zanimljivo ime zbog toga jer njegov oblik podsjeća upravo na panj. Postoje razni načini pripreme ovog kolača, ovisno od francuske regije gdje se priprema no u većini slučajeva radi se od čokolade, vanilije, jagode, kave i raznog šumskog voća.

Francuska salata

francuska-salata
Jedno od najpoznatijih jela na našim teritoriju, a ima poveznicu s francuskom kuhinjom je nezaobilazna blagdanska francuska salata. Prema standardnoj recepturi glavni sastojci su: povrće, jaja, krastavci, majoneza, vrhnje, senf i začini prema željama. Pojedini ljudi u francusku salatu stavljaju komadiće jabuke i dekoriraju je s peršinom.

Nabujak ili Souffle

nabujak
Jedno od klasičnih francuskih slastica nosi naziv Souffle, a mogli bismo reći da je ovdje riječ o vrlo jednostavnoj slastici za koju su potrebna jaja, mlijeko i brašno. Navedena smjesa buja odnosno raste, a mnogi kuhari unutar nabujalog kolača stavljaju razne kreme, sireve, šunke, čokolade, voće, pekmez i ostale slične prehrambene namirnice. Važno je napomenuti da priprema ovog jela nije toliko lagana budući da je potrebno dostići da kolač nabuja, a upravo se takav „nabujali“ i poslužuje.

Ostali poznati francuski specijaliteti su: Bourride (jelo od krumpira i rajčica), Krema Brulee, Brioche (francuski sladak kruh) , Quiche (francuska pita) te mnoga druga.
Autor: Marina Jakšić