Abeceda izraelske kuhinje

Izraelska kuhinja je mješavina različitih internacionalnih kuhinja koje su imigranti donijeli sa sobom u Izrael te postojećih lokalnih jela.

Izraelska kuhinja je neke arapske specijalitete, kao što su falafel i humus, objeručke prihvatila te su oni postali sinonim za izraelsku kuhinju.

Jedno od jela za koje se smatra da je jedinstveno jelo izraelske kuhinje je ptitim, koje izraelski chefovi nazivaju i „izraelski cuscus“.

Ptitim je nastao još u početku stvaranja izraelske Države kada je bila prisutna nestašica riže, tada je izraelski premjer, David Ben-Gurion tražio od jedne prehrambene kompanije da proizvede zamjensku hranu upravo za proizvode na bazi pšenice te se krenulo u veliku proizvodnju ptitima.

Kako je Izraelska kuhinja nastala upravo na korijenima različitih kuhinja koje su sa sobom donijeli imigranti iz cijelog svijeta u Izrael, često se vodi rasprava u kulinarskim krugovima – postoji li uopće izraelska kuhinja?

Mnogi su mišljenja kako novija izraelska kuhinja zapravo i ne postoji, već je riječ o fuziji preuzetih arapskih jela te utjecaja gastronomije iz zemalja u kojima su živjeli židovi koji su imigrirali u Izrael.

S druge strane postoje zagovornici izraelske kuhinje i njenog jedinstvenog stvaralaštva kojima definitivno ide u prilog činjenica da neka od izraelskih jela ne postoje u drugim dijelovima svijeta.

Štoviše izraelska kuhinja je često mješavina bliskoistočnih i europskih jela poput gulaša i kuskusa, što zasigurno ne možemo naći u nekim drugim svjetskim kuhinjama.

Bez obzira na postojeće dvojbe, izraelska kuhinja se može podijeliti u dva smjera prema svojim korijenima, a to su Israeli-Mizrahi kultura i tradicionalna izraelska kuhinja.

Israeli-Mizrahi kuhinja sastoji se od mesa na žaru, punjenog tijesta u različitim slanim i slatkim kombinacijama, jela s rižom, punjenog povrća, pita i raznovrsnih salata. Možemo reći kako su brojna jela ovog smjera slična i arapskim specijalitetima, no razlikuju su finesama pripreme.

nsmail-461

Abeceda izraelske kuhinje

Amba – umak od manga koji se često servira uz falafel, a porijeklo vuče iz Indije i Iraka

Chamin – tradicionalni židovski gulaš koji se jede u vrijeme šabata, a sastoji se od mesa i graha

Desert – Baklava, Halva obavezno se serivraju uz tursku kavu

Grilano meso – Kebab i shashlik (nešto poput šiš ćevapa, no često se na ražnjiću uz meso kombinira i povrće poput luka i paprike.

Jela od tijesta – popularni burek kojeg su židovi iz Turske donijeli u Izrael,

Malawach (nešto poput palačinki) i Jachnun (prženo tijesto) su poznati jemenitski specijaliteti.

Juhe – često se pripremaju juhe od graha i leće, riječ je o specifičnim Mizrahi specijalitetima.

Labneh – nježan bijeli sir, pomalo kiselkastog okusa

Lafa – vrsta pite kojase rola i puni s falafelom (mješavina thine i humusa)

Ljuti umaci – skhug umak koji se priprema od crvene paprike, korijandera, češnjaka i drugih začina, a donijeli su ga u Izrael jemenitski židovi

Harrisa umak (različite vrste ljute papričice) kojeg su u Izrael donijeli židovi iz Tunisa i Sjeverne Afrike; Pilpelchuma umak (mješavina čilija i češnjaka) koji je stigao u Izrael iz Libanona

Mujadara – jelo pripremljeno od različitih vrsta leće, riže i žitarica posluženo uz prženi luk. riječ je o jelu s libanonskim korijenima.

Pita – mekani okrugli kruh, nešto poput naše lepinje, ali mnogo tanje i konzistentnije te se koristi u izradi falafela ili izraelskog fast fooda – sendviča, salata i sl. Pitu često zovu i „izraelskim kruhom“. U Izraelu pitu serviraju i sa šniclima ili biftekom, za što se smatra da je upravo njihova inovacija.

Riba – izraelci su skloni pripremi cijele ribe na grilu ili u pećnici.
Popularno jelo Mizrahin gastronomije koje se često jede u vrijeme šabata je Hraime, riba kuhana u ljutom umaku od paprika.

Salate – različite salate i „meze“ često se služe prije glavnog jela u izraelskoj gastronomiji. Humus, tahina (pasta od sezama), matbucha (salata od crvenih paprika), marokanska salata od mrkve te salata od sitno nasjeckanih krastavaca i rajčice koju izraelci zovu „arapska salata“.

Shakshouka – je jelo koje se jede za doručak, a ima istočnoeuropske korijene. Riječ je o jajima na oko koja se serviraju u ljutom umaku od rajčica i paprike.
Današnje varijacije na temu ovog jela su brojne pa se tako priprema shakshouka s jajima i vrhnjem te špinatom. On što je konstanta ovog jela su jaja na oko te priprema u velikoj tavi kako bi cijela obitelj mogla jesti iz jedne tave i „tunkati“ kruh u jelo.

Shwarma – nešto poput kebab donera, mješavina pilećeg, janjećeg, purećeg i telećeg mesa koja se peče na vertikalnoj spirali te se servira u različite pite s umacima. Jelo ima svoj korijene još u Otomanskom carstvu.

Sendviči – Sabich (irački sendvič punjen patlidžanima, tvrdo kuhanim jajima i tahinom (namaz od sezama); Fricassee je prženo tijesto punjeno s tunom, kuhanim krumpirima i umakom matbucha (rajčice, gillane paprike, češnjak i maslinovo ulje, tuniški specijalitete.

Sufganiya – desert koji nalikuje krafnama punjenim s pekmezom te se jede u vrijeme židovskih blagdana kao što su Hanukkah i Hamantash

Facebook Like Button