Otečeni ste, umorni i dekoncentrirani već duže vrijeme

Ponovno ste upali u zamku blagdanskog uživanja u hrani i već neko vrijeme osjećate kako je vrijeme da tijelo riješite viška. Međutim, niste tip za rigorozna odricanja, a iscrpljujući sportovi poput trčanja jednostavno vam ne predstavljaju užitak.

Zato predlažemo jogu, točnije njezinih šest položaja ili asana koji će vas sigurno vratiti u ravnotežu i organizam očistiti od toksina.

Kod detoksikacije pomaže vježbanje Pozdravi suncu

Njihovim se izvođenjem tijelo zagrijava te priprema za izvođenje ostalih asana – govori Diana Martinaj, certificirana joga instruktorica iz zagrebačkog Shanti Yoga Studija te u nastavku objašnjava:

Kod Pozdrava suncu abdominalni organi se naizmjenično istežu i pritišću što im omogućava pravilan rad i eliminaciju nepotrebnih tvari iz organizma. Također pospješuju znojenje i poboljšavaju cirkulaciju.
Ono što je najvažnije – kroz izvođenje Pozdrava suncu učimo uskladiti dah s pokretom i učimo se pravilnom disanju, a ono je jedan od najvažnijih alata detoksikacije tijela.

U razgovoru s Dianom saznali smo i kako skupine asana poput twisteva, bilo iz stojećeg, bilo iz sjedećeg, bilo iz ležećeg položaja pomažu pri eliminaciji štetnih tvari iz organizma jer vrše blagu masažu abdominalnog područja, a osim toga, smanjuju osjećaj umora.

Međutim, detoksikaciju tijela pomažu i umirujući položaji poput položaja mrtvaca ili savasane, koja nam služi kako bi se na kraju prakse opustili cijelo tijelo i um. Iako se često zapostavlja, savasana je jedna od najvažnijih asana jer upravo ona pomaže otpustiti sav nakupljeni stres i bilo bi dobro kada bi joj se posvetilo barem desetak minuta vremena.

Koliko puta na tjedan

Naša sugovornica preporuča izvođenje nekoliko Pozdrava suncu i savasanu pet puta na tjedan.
Za takvu praksu potrebno je dvadesetak minuta vremena, a idealno bi je bilo raditi ujutro kako bi nas pripremila za sve što nas očekuje tog dana.

Stoga, pokušajte se tjedan dana buditi malo ranije i nakon što malo ‘dođete sebi’ (nemojte odmah iz kreveta skočiti na strunjaču), napravite 5 – 10 Pozdrava suncu i zatim se odmorite u savasani – tumači.

Ono što možete dodati svojoj praksi svakako je izbacivanje šećera iz prehrane, ujutro započeti čašom mlake vode s limunom, jelovnik obogatiti začinima kao što su đumbir i kajenski papar, jesti puno povrća kuhanog na pari ili od njega pripremiti ukusnu juhu, ako niste vegetarijanac, uživajte i u što više lososa.

Recept za domaći čaj od đumbira:

Za dvije šalice čaja potrebno je pet tankih šnita svježeg đumbira. Odmah ga stavite u vodu i kuhajte 10 – 20 minuta. Što se dulje kuha, to će okus biti intenzivniji. Kada je gotov, dodajte sok od limuna ili limete te zaslađivač po želji.

Pozdrav suncu

Objašnjenje: stanite na početak prostirke, tako da se palčevi na nogama dodiruju, a pete su malo razmaknute.

Dlanove ili sklopite ispred srca ili spustite ruke uz tijelo. S udahom podignite ruke i protegnite se prema gore, s izdahom se spustite u pretklon.

S udahom otvorite srcem prema naprijed te prošetajte do upora. Iz upora se s izdahom spustite dolje ili tako da laktovi dođu u ravninu sa strukom ili, ako ste početnik, tako da spustite koljena, prsa i bradu na pod.

Potom se s udahom otvorite ili u položaj kobre (iz varijante koljena-prsa-brada) ili u položaj psa koji gleda prema gore. S izdahom se podignite u položaj psa koji gleda prema dolje (7).

Dišite pet udaha i izdaha. Potom došetajte na početak prostirke, s udahom otvorite srcem prema naprijed, s izdahom se vratite u pretklon, s udahom se podignete skroz gore te s izdahom završite u poziciji iz koje ste i krenuli.

pozdrav-suncu

Stojeći twist

Objašnjenje: stanite šire od širine kukova tako da su stopala paralelna. Lijevom rukom ulovite vanjski rub desnog stopala te potom podignite desnu ruku prema gore. Pokušajte zamisliti da želite otvoriti srce prema nebu. Ako je moguće, desnu ruku spustite prema lijevome bedru. Dišite pet udaha i izdaha te ponovite na drugu stranu.

stojeci-twist

Down dog

Ova pozicija poboljšava cirkulaciju, a kad dovoljno ojačate postaje iznimno ugodna i relaksirajuća.

Objašnjenje:

Spustite se na sve četiri: koljena neka budu ispod kukova, a dlanovi ispod ramena. Potom sjednite na pete i ispružite ruke ispred sebe, u položaj djeteta.

Iz položaja djeteta dlanove pritisnite u pod, podvucite prste na nogama te se s izdahom podignite u down dog. Ako osjetite da vam je udaljenost između stopala i dlanova prevelika, prošetajte malo naprijed.

Stopala neka budu u širini kukova ili malo uže. Ako je ova varijanta teška, nemojte dizati nogu u zrak. Ako možete, podignite desnu nogu u zrak i zadržite pet udaha i izdaha. Promijenite nogu. Vratite se u položaj djeteta i odmorite nekoliko udaha i izdaha.

down-dog

Pretklon

Poboljšava cirkulaciju i nježno masira abdominalne organe.
Objašnjenje: stanite šire od širine kukova, tako da su stopala paralelna ili tako da pete malo zarotirate prema van. Isprepletite prste na rukama i s izdahom se spustite u pretklon. Osjetite punu dužinu kralježnice i dišite pet udaha i izdaha. Aktivirajući mišiće nogu, s udahom se vratite u stojeći položaj.

pretklon

Sjedeći twist

Objašnjenje: sjednite ispruženih nogu. Lijeva neka ostane ispružena, desnu privucite sebi i prebacite preko lijeve tako da je stopalo na podu s vanjske strane lijevog bedra.

Potom lijevu nogu možete savinuti u koljenu – obje sjedne kosti trebale bi biti na podu. Ako to nije slučaj, lijeva noga neka ostane ispružena. Lijevom rukom obgrlite desnu nogu, a desnu ruku oslonite o pod iza sebe. Rotiramo trup i pokušavamo kralješnicu zadržati uspravnom. Zadržite pet udaha i izdaha.
Ponovite na drugu stranu.

sjedeci-twist

Savasana

Objašnjenje: legnemo na leđa i svjesno opustimo cijelo tijelo, od vrhova prstiju na nogama do vrha glave. Oči su zatvorene. Ako osjetite nelagodu u donjem dijelu leđa, možete savinuti noge u koljenima tako da su stopala na podu ili zarolati dekicu ili deblji ručnik te ih staviti pod donji dio leđa.

Autor: Ana Faber
Fotografije: Andre Medved Petri

Facebook Like Button