Afrička verzija baklave

Tradicionalan bliskoistočni desert koji se na sjeveru Crnog kontinenta spravlja s punjenjem od pistacija.

Sastojci za recept
1 paket lisnatog tijesta (listovi)
250 grama maslaca
250 grama neslanih pistacija
150 g šećera
150 g meda
½ litre vode
2 žlice cimeta
2 žlice soka iscijeđenog limuna

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija, a maslac rastopite na slaboj vatri.

U blenderu smiksajte pistacio. U slučaju da ne posjedujte blender, pistacije možete i ugrubo narezati na manje komade oštrim nožem.

Postavite papir za pečenje u srednje veliku tepsiju i krenite sa slaganjem. U tepsiju stavljajte list po list tijesta, a svaki namažite rastopljenim maslacem uz pomoć kista. Na šesti sloj tako pripremljenog tijesta ravnomjerno razmažite punjenje, te nastavite sa slaganjem listova dok ne potrošite paket lisnatog tijesta.

Ispikajte vilicom posljednji sloj tijesta (poželjno je i nožem odmah napraviti zareze kako ćete rezati komade baklave) i stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva Celzija oko pola sata. Neposredno prije kraja pečenja prelijte baklavu sirupom, koji ste napravili od ugrijane vode, šećera, meda, cimeta i limuna.

Bil hana wish shifa!