Mozambik

Zemlja slikara i kipara nezaobilazna je turistička odrednica za sve putnike željne izvrsnog provoda.

Mozambik je država na istočnoj obali Afrike koja se prostire na oko 800 tisuća četvornih kilometara. Okružena je Svazijem, Zimbabveom, Zambijom, Malavijem, Tanzanijom te JAR-om, kao i Indijskim oceanom.  Njena je obala nepravilnog oblika, ali s rajskim plažama koje privlače velik broj turista.

S druge strane središte države prekrivaju močvarna područja, a zapadom prolazi planinski lanac Inyanga s visinama preko 2000 metara. Poput reljefa koji je vrlo šarolik i njena je populacija raznovrsna. U Mozambiku živi oko 20 milijuna stanovnika, koji pripadaju različitim etničkim skupinama, kulturama i religijama. U zemlji je razvijena tekstilna, kemijska i prehrambena industrija a jedan od značajnih izvoznih proizvoda je i umjetnost. Naime, Mozambik je poznat po brojnim kiparima i slikarima (Idasse, Malangatana, Samat), ali i glazbi koja spaja narodne note ovoga prostora s portugalskih i arapskim glazbenim elementima.

Glavni i najveći grad Mozambika – Maputo – smjestio se u zaljevu Delagoa, i predstavlja početnu stanicu za sve posjetitelje.

Mozambička kuhinja temelji se na ribama i morskim plodovima koje se kombiniraju s povrćem i rižom. Valja napomenuti da je u lokalnoj gastronomiji primjetan i utjecaj portugalske kolonizacije, pa ćete ovdje naći i obroke od govedine i svinjetine. Piju se voćni sokovi, vino, domaći rum, te razne vrste lokalnog piva (čak i od kukuruza!).

Znamenitosti i turističke atrakcije u Mozambiku:
  1. Eiffelova zgrada

Istražite glavni grad Mozambika! Simbol grada je glavna zgrada željezničkog kolodvora koju je konstruirao poznati Francuz – Gustave Eiffel, iako nikad nije kročio u ovu zemlju. Razgledajte i katoličku crkvu Nossa Senhora da Conceicao koja se ponosi neobičnim dizajnom, nacionalni muzej, staru tvrđavu i niz drugih kulturno-povijesnih spomenika.

  1. Morske aktivnosti

Željeli biste se okupati u čistom plavome moru i sunčati na prekrasnoj pješčanoj plaži? Mozambik i njegova obala pravi je izbor! Posjetite arhipelag Bazaruto koje mnogi nazivaju i biserom Indijskog oceana. Ako radije daskate i ronite – krenite put sela Ponta d’Ouro, koji se smjestio 120 kilometara južno od Maputa. Backpackeri pak biraju plažu gradića Tofo kod Inhambane, koju neki zovu afrička Goa.

  1. Zapanjujuća arhitektura

Istražite Ilha de Mozambique (Otok Mozambik) koji se smjestio u regiji Nampula na sjeveru zemlje! Riječ je o otoku koji je tijekom četiri stoljeća portugalske kolonizacije bio središte ove zemlje. Cjelokupni otok neobičan je spoj portugalske i afričke arhitekture, te je pod zaštitom UNESCO-a.

  1. Mozambička divljina

Željeli biste vidjeti neobičnu floru i faunu ove države na jednom mjestu? Nacionalni park Gorongosa pravi je odabir. Nalazi se u središnjem dijelu Mozambika, a proteže na četiri tisuće hektara. Mozambičku divljinu možete doživjeti i u Nacionalnom parku Limpopo u regiji Gaza.

  1.  Nagradite se suvenirom

Mozambik možda nije šoping meka Afrike, ali nudi velik broj proizvoda po povoljnim cijenama. Uputite se na neku od tržnica mozambičkih gradova i cjenkajte se. Odaberite drvene maske, tepihe, pletene košare, nakit, glazbene CD-ove i mnoga druga čuda.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: portugalski
Religija: kršćanstvo (30 posto); islam (20posto) i druge lokalne vjere
Valuta: mozambički metikal (MT)
Viza: potrebna – možete je pribaviti preko Veleposlanstvu Republike Mozambik u Berlinu: (Tel: 0049 30 398765001/2)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Mozambika jest Maputo International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno. Međutim, postoji opasnost od malarije, trbušnog tifusa i kolere pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od kolovoza do studenog
Smještaj: Catembe Gallery hotel (http://www.catembe.net/) u glavnome gradu kao i hotel Southern Sun (http://www.southernsun.com/Hotels/Maputo).
Restorani: Hotelski restoran odličan su izbor. Izvrsnu morsku hranu možete jesti u restoranu Zambi, dok restoran Mundos (http://www.mundosmaputo.com/) u glavnome gradu nudi širok izbor različitih nacionalnih kuhinja.

Oprez!

U zemlji ima dosta kriminala, pa valja biti oprezan. Žene ne bi smjele same istraživati zemlju, jer su napadi na ljepši spol – česti. Pripazite na svoj novac i dokumente u svakom trenutku. Štoviše, poželjno je uvijek sa sobom nositi identifikacijske dokumente. Nemojte se iznenaditi ako vas mozambički policajac zatraži mito. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Facebook Like Button