Hermes Birkin

Još jedan dragulj luksuza u modnim trendovima – Hermes Birkin torbe.

Kraljevski dizajn još uvijek se drži na vrhu ljestvice najtraženije torbe.

Krajnji luksuz, francuske modne kuća Hermes, osnovan je od strane Thierry Hermes 1837. godine. Prva ženska kolekcija prikazana je u Parizu 1929. godine a klasični Hermes šal objavljen je u ranim 1930-im. Hermes je najpoznatiji po dvije torbe. Njegova najpoznatija “Kelly” torba, uvedena je 1935. godine i izvorno je nazvana “Sac à dépêches”, koji je kasnije preimenovan po glumici Grace Kelly.

Druga torba “Birkin”, nazvana je po glumici / pjevačici Jane Birkin. Obje torbe su u potpunosti ručno rađene (svakoj torbi izrada otprilike traje 48 sati), obje su skupe, i vrlo prestižne. Cijena joj može biti i  više od 10.000 dolara. Krokodil Hermes Birkin torba, mat s 10 karata dijamanata, na kopču, prodana je na aukciji za 120.000 $.

Hermes Birkin je simbol bogatstva zbog svoje visoke cijene i neuhvatljivosti za javnost. Iznosi torbe eskaliraju prema vrsti materijala. Do prije nekoliko godina na torbu se čekalo čak i do 6 godina, što je obilježilo tu torbu kao najtraženiju i najočekivaniju na svijetu.

Birkin torbe prolaze kroz dugotrajan proces izrade koji je isplaniran pa sve do najsitnijih detalja. Svaka torba se radi individualno, drške su različitih materijala a time i vrste kože koja se koristi za izradu.

Da bi se izradila jedna torba, u prosjeku izrada joj traje 48 sati, a za izradu odličnih torbi odgovorni su stručnjaci koji su završili parišku kožarsku školu “Ecole Gregoire – Ferrandi”.  Svaka torba je ručno šivana, bojana i polirana, a pri kraju postavljaju Herm mès logo i šifru majstora. Na taj način točno odrede tko je izradio torbu te se u slučaju popravka, torba šaljem tom istom majstoru.

Legenda o Birkin torbi 1981. godine u avionu na relaciji Pariz – London, Jean-Louis Dumas, direktor modne kuće Hermès sjedio je do poznate pjevačice i glumice Jane Birkin. Za vrijeme leta sadržaj torbice ispao joj je na pod te dok je skupljala svoje stvari Jane se požalila gospodinu Dumasu kako nikako ne može pronaći odgovarajuću kožnu torbu, za sve njezine potrebe. Nakon nekoliko dana, na kućnu adresu Jean Birkin stigla je torba iz snova s Dumasovom porukom. Na taj način Hermes Birkin je polako osvajao svijet, i moramo priznati uspio je u tome.


 

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.

Quintessentially
tel: +385 (0) 1 777 6164