Japanski zmajevi

Japanski zmajevi su među najspektakularnijima u svijetu, te jedni od najdragocijenijih u Japanskoj kulturi.

U Japanu, hobi puštanja zmajeva polako se penje na umjetničku razinu.
Zmajeve su izvorno donijeli u Japan iz Kine, budistički misionari 649-794 nakon Krista. Zmajevi su uglavnom koristili za vjerske događaje i proslave, ali inovativni Japanci pronašli su način da ih koriste u izgradnji svetišta i hramova. Veliki zmajevi su korišteni za podizanje građevinskog materijala, kao što su pločice radnika na skelama i krovovima.

Tijekom Edo razdoblja (1603-1867) kada se Japan ogradio od vanjskog svijeta, razvoj izrade zmajeva je procvjetao. Stvoreni su novi stil i dizajn, obično s prikazom likova japanskog folklora ili umjetničkih djela s vjerskom tematikom.

Ogromni Zmajevi od Sagami

Jedan od japanskih spektakularnih festivala, Sagami Div Kite Festival, održava se svake godine 4. svibnja i u pet različitih regija u gradu Sagamihara. Veliki zmajevi od Sagami, pod nazivom “Sagami-no-Oodako,” lete uz pomoć tima koji su kvalificirani za puštanje zmajeva. Samo da bi dobili zmajeve kako lete u zraku, zahtjeva puno rada, iskustva i vremena. Ovi divovski zmajevi mogu se mjeriti do 14,5 metara u dužinu i širinu, vagati 950 kilograma, a izrađeni su od bambusa i japanskog papira. Jednostavno je prekrasan prizor vidjeti ove ogromne umjetničke kreacije kako lete nebom.

Zanimljiva činjenica: Najduži let tradicionalnog velikog zmaja je bio 2001. godine, kada je ostao u zraku letjeti 6 sati, 7 minuta i 55 sekundi.

Muzej zmajeva Taimeiken

Tijekom svog boravka u Japanu, probajte saznati više o povijesti japanskih zmajeva posjetom Taimeiken muzeja u Tokiju. Ovaj fascinantan muzej je spektakl živih boja i raskošnih dizajna, s oko 3000 zmajeva na zaslonu od poda do stropa.

Lokacija: 5. kat Taimeiken restoranu, 1-12-10 Nihonbashi, Chuoh-ku, Tokyo 103-0027.
Otvoren 11:00-17:00, od ponedjeljka do subote
cijena ulaznice: 200 Yen

Tekst: Azra Terzić

Fotografije: Shuterstock, Sxc, Photogen, Morgefile

Facebook Like Button