Koliko je zagađenje opasno za moju kožu?

Kako više od polovice globalne populacije živi u gradovima*, mnogi od nas se pitaju kako zagađenje utječe na naše zdravlje. Uz epidemiju hiperosjetljivih puti bez sjaja koje prate gradski život mnoge žene traže informacije o učincima prašine i čestica zagađenja na njihovu kožu. Nastavite čitati i saznajte što o tome kažu stručnjaci.

Pitanja stručnjaku: Dr. Philippe Beaulieu, je li zagađenje štetno za kožu?

Jednom riječju, jest. Zagađenje je općeniti termin koji pokriva široku paletu reaktivnih tvari. To mogu biti čvrste čestice u zraku ili toksični plinovi poput dušikovog dioksida i ozona. Ove kemikalije mogu reagirati sa sastavnim elementima kože poput lipida i proteina koji tvore njenu površinsku barijeru.

Zagađenje: Novi neprijatelj ljepote

Ispušni plinovi sadrže mikroskopske čestice (čađu) koja je nevidljiva golim okom, ponekad manja i od 2,5 mikrona. Ove su čestice dovoljno male da mogu prodrijeti u donje slojeve kože, čak ući i u pore i folikule vlasi. Rezultat? Čestice pokreću niz oksidativnih stresova koji dovode do mnogih problema unutar kože.

> Mikroupale pojačavaju osjetljivost kože i osjećaj neugode.
> Biokemijski odnosi uzrokuju pretjeranu aktivnost melanocita, stanica koje tvore pigment, što potamnjuje ten.
> Naposlijetku, oksidativni stres može iscrpiti gradivne elemente kože, kolagen i elastin, što dovodi do ubrzanog nastanka bora.

Koji tip sredstava za čišćenje može ukloniti ove štetne tvari?

Koži je potrebna formula koja može uhvatiti i ukloniti čak i mikroskopsku prašinu i zagađenje, ali i ostaviti dragocjene lipide. Formula koja ciljano djeluje na „loše“, a „dobro“ ostavlja. Iz tog razloga preporučujem ženama koje žive u gradu da dvaput dnevno lice čiste micelarnom otopinom primjerenom njihovom tipu kože. Najnaprednije marke dokazale su njihovu sposobnost da uklanjaju nevidljive čestice zagađenja i prljavštinu ** istovremeno poštujući potrebu kože za nježnim dodirom.

* “UN kaže da će polovica svjetskog stanovništva živjeti u urbanim sredinama do kraja 2008. godine.” International Herald Tribune. Associated Press. 26. veljače 2008. Arhivirano iz originala 9. veljače 2009.
**Prije/poslije pregleda PM 2.5 (čestica prašine) videomikroskopskim slikanjem
Legenda: +41% uklanjanje čestica zagađenja u usporedbi s običnom vodom

Facebook Like Button