Strasbourg

Upoznajte Strasbourg, glavno mjesto pokrajine Elzas i jedini grad na svijetu, čiji je centar UNESCO proglasio svjetskom baštinom.

Po veličini, sedmi grad Republike Francuske, šarmirao nas je svojom jedinstvenom kulturom, koja je pak spoj njemačkog i francuskog jezika te njihovih brojnih običaja i tradicija, koji su se ispreplitali kroz povijest i učinili ovaj grad toliko posebnim.

Elzaška kultura, usudila bih se reći i mentalitet, osjeća se pri svakom koraku. Iznimno susretljivi mještani na neobičnom će vam dijalektu pokušati pomoći i objasniti vam sve što vas zanima.
Iako je naš primarni razlog dolaska bio posjet Europskom sudu za ljudska prava i Vijeću Europe, svejedno smo imali dovoljno vremena da prošećemo gradom te ga upoznamo uzduž i poprijeko. Nezaobilazna stanica svakako je bila strazburška katedrala, šesta najviša crkva na svijetu i savršen primjer gotičke arhitekture petnaestog stoljeća.

Nakon što smo je poslikali sa svih strana, šetnju smo nastavili prema glavnom gradskom trgu. Pošto je Strasbourg prepun sitnih kavana, restorana i dućančića, put nam se poprilično odužio, pa smo se nakratko odlučili odmoriti i okrijepiti. Zateknete li se u Strasbourgu, svakako prizalogajite u Dubliners pubu. Iako nema veze s alzaškom kuhinjom, hrana je fantastičnog okusa, porcije su obilne, a cijene prihvatljive. Nakon ukusnog ručka, počastili su nas i kavom.

strasburg1

Posjetite i Oxfam prodavaonicu. Uz to što ćete kupiti zanimljive i jeftine second hand odjevne predmete, knjige i CD-e, učinit ćete i dobro djelo ( sav novac odlazi u humanitarne svrhe). Iako to nigdje nije navedeno, Strasbourg je definitivno grad pasa. Ni u jednom gradu nismo zatekli toliko mještana koji mjestom šeću svoje ljubimce. Bili su to jedni od prizora koji zasigurno mnogo govore o kulturi i socijalnoj osviještenosti stanovništva.

Strasbourg je poznat i po svojim brojnim vrtovima i parkovima. Najpoznatije je Parc de l’Orangerie, u kojem se nalaze jezero, uzgajalište roda te zoološki vrt.
Lutajući gradom, zatekli smo se strasbourškoj verziji „Hrelića“, gdje uistinu možete kupiti sve što poželite. Od retro šljokičastih martensica, preko vintage nakita, pa sve do ogromnih uramljenih portreta. Grad je prepun uličnih svirača, koji će vam svojim dirljivim melodijama boravak učiniti još posebnijim, dok će dijete u vama zasigurno razgaliti mnogobrojni vrtuljci postavljeni po gradu. (Mene u svakom slučaju jesu).

Zanimljivo je pridodati da se grad nalazi u samom središtu Zapadne Europe odnosno, da je jednako udaljen (oko 750 km) od Baltičkog mora, Sredozemnog mora i Atlantika.

Ukratko, Strasbourg nas je oduševio. I svakako je vrijedan ponovnog posjeta.

Tekst i Fotografije: Martina Plantak

Facebook Like Button