Uvod u francuski za sommeliere

26. rujna 2016., na Europski dan jezika, Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskoga jezika, polaznica Vinske akademije WSET L2 i članica HSK održala je uvodnu radionicu vinskog francuskog jezika za sommeliere na Akademiji vina u Zagrebu. Nakon kratkog uvoda o važnosti francuskoga jezika i frankofonije u svijetu, posebno za područje enologije i gastronomije, dvadesetak je sommeliera dobilo pred sebe zadatak – abecedu francuskoga jezika koju su, uz pomoć prof. Vukelić ispunjavali pojmovima iz svijeta vina. Sommelieri su dobili uvid u bazna pravila čitanja francuskoga jezika, jer „Jezik je poput vina: najprije ga malo kušaš i svidi ti se, a onda ga sve dublje otkrivaš i svakim novim gutljajem i svakom novom rječju – vidici se šire i mogućnosti su veće, bolje, zanimljivije.“ rekla je prof. Vukelić. Na kraju radionice, uz vodstvo mr.sc. Franje Francema održana je organoleptička analiza dvaju vrhunskih vina vinarije Belje – na francuskom.

francuski-za-sommeliere-1

Važnost sommeliera u širenju vinske kulture jedne zemlje velika je, neupitna i zahtjeva veliko poštovanje svih onih koji uče i žele znati više o vinu. Sommelier je mnogima prvi susret s vinom, ako dobro predstavi vino – restoran ili wine bar dobit će novoga gosta, odabrani („kušani“) vinar novoga kupca, voditelji vinskih škola i radionica dobit će novoga polaznika, a vinski festivali dobit će novoga posjetitelja. Svi će biti zadovoljniji.

francuski-za-sommeliere-2

Opis važnosti sommeliera prof. Vukelić citirala je iz knjige velikoga francuskog akademika i vinskoga znalca Bernarda Pivota koji ističe odlike sommeliera: mora imati oko slikara, nos botaničara, nepce Carêma, pamćenje povjesničara i dar govora, ni previše, ni premalo, ono najvažnije … : „…un oeil de peintre, un nez de botaniste, le palais de Carême, la mémoire d’un historien. Plus le don de la parole, ni trop, ni trop peu, l’essentiel … (Bernard Pivot, Petit Dictionnaire amoureux du vin).

Projekt učenja stranih jezika za sommeliere proširit će se i na druge “vinske” jezike, posebice talijanski i španjolski, ali prvi je – francuski. „Cilj projekta je da – svi zajedno naučimo više, da znamo više, da vrijedimo više, da težimo višem. Lako je biti poput mnogih i ostati u sredini. Izdignimo se učenjem, proučavanjem, znanjem. Budimo bolji.“ – poruka je prof. Vukelić Marije.

francuski-za-sommeliere-3

Tečajevi vinskog francuskoga jezika najavljeni su u dva smjera, od listopada 2016 – za vinoljupce u Francuskoj Alijansi u Zagrebu održavat će se kulturološke radionice vinskih pojmova, a u kušaonici i trgovini francuskih proizvoda “French Store” radionice sljubljivanja francuskih sireva i vina. Program za profesionalce posebno je osmišljen u obliku ciljanih radionica za sve kojima poslovno treba francuski (enologe, sommeliere, vinare, ugostitelje, učilišta, vinske udruge).

Sve informacija o edukaciji možete dobiti na telefon 098 277 301 ili na mail marija.vukelic@zg.t-com.hr

Uz dopuštenje: Zlatne riječi (sve fotografije)

Facebook Like Button