Znate li po čemu je posebna Baranja

Za Baranju je opće poznato da je ‘mjesto gdje se dobro jede’ te zbog dominantne razvijenosti gastronomije i enologije, razvija se i takva turistička potražnja. To zapravo i ne čudi jer nam to potvrđuje i podatak UNWTO-a, da je gastronomija ključni dio, koji razvija percepciju o samoj destinaciju i želju za putovanjem, a u ruralnim područjima ona je omiljena aktivnost i seže do visokih 70 %. Modernim putnicima prikazuje se Baranja kao jedinstvena i atraktivna, gdje se gosti mogu ponovno povezati sa djetinjstvom te mirisima i okusima tradicionalne kuhinje naših baka i mama.

Svake godine u srpnju se tradicionalno održava i svjetsko prvenstvo u kuhanju graha, ‘Grahijada‘, Na belomanastirskoj Grahijadi ove godine natjecalo se 70 ekipa.

Ne propustite vidjeti i obići

Nakon što se okuse porcije graha iz kotlića i doživi kroz taj kulinarski moment autentičnost ovog kraja, put vodi u Batinu, gdje je na vrhu sela 1947. godine podignut spomenik ‘Pobjeda’, koji je posvećen Batinskoj bitci, a nosi naziv ‘Julka’, po prvoj partizanki koja je prešla na desnu stranu Dunava 1944. godine.

Kopački rit park prirode koji svojom biološkom raznolikosti te florom i faunom predstavlja pravi turistički magnet destinacije.
Ovaj park prirode poplavno je područje nastalo djelovanjem dviju rijeka, Dunava i Drave, a dobio je ime po kopčama, malim mostovima koji spajaju naplavine, objašnjava Renata Forjan stručna savjetnica Kopačkog rita. Krenuli smo u najznačajnije turističko odredište.

baranja-14

Vrijedno je spomenuti da je park prirode uvršten na popis Ramsarskih područja, na čijoj su inače listi područja zaštićena Konvencijom o vlažnim područjima od međunarodnog značaja, kao i na listu programa IBA – globalnog udruženja za zaštitu ptica, njihovih staništa i globalnu biološku raznolikost, koje ljude upućuje u smjeru održivog korištenja resursa.

Izdvojeno:

> Kopački rit širom otvara svoja vrata 26. srpnja, te na taj dan individualni putnici mogu kupiti ulaznice za vožnju brodom, po vrlo simboličnoj cijeni po osobi.

Etnološki centar Baranjske baštine u Belom Manastiru, nekadašnja oronula kuća, danas je prostor u kojem je prikazana srž čovjeka, tradicije i običaja.

Uz sve ostale kvalitetne resurse ovaj bogati centar i kulturno-povijesni prostor obogatio je kontinentalnu ponudu svakom znatiželjniku i putniku namjerniku, koji želi spoznati multikulturalna i vrijedna etnološka blaga.

baranja-11

Prikaz obrade zemlje od sjetve do žetve, brige za stoku, narodna vjerovanja, slavlja Svetog Vinka uz pudarinu (običaj čuvanja vinograda kad grožđe počne dozrijevati), tradicijskog alata za ribolov, pripremu namirnica od brašna, prikaz graditeljstva, rukotvorina i namještaja, samo je mali dio nabrojanog edukativnog i bogatog postava.

Izdvojeno:

> Ovaj etnološki bogato opremljen centar može se razgledati idućih idućih pet godina potpuno besplatno obzirom da je sufinanciran iz projekta Europske unije.
U sastavu Memorijalnog kompleksa nalazi se i Spomen-dom sa izložbom o Batinskoj bici te zajednička grobnica sa posmrtnim ostacima boraca Crvene armije.

baranja-12

U neizostavni obilazak svakako ulazi replika vodenice na Dravi, koja je novi turistički potencijal grada Osijeka te dio projekta – ‘Putevima mlinara u prekograničnom području’. Ovaj vrijedan turistički projekt sadržava prekograničnu turističku rutu koja povezuje sva mejsta vezana uz mlinarstvo, od Osijeka preko Baranje do mađarskih gradova Mohača (Mohács) i Pečuha (Pécs) te Muzeja mlina u Orfü. Projekt je sufinanciran u sklopu IPA, prekogranične suradnje dvije susjedne zemlje Hrvatske i Mađarske.

Ideja oko realizacije ove turistički zanimljive replike u Osijeku i ne čudi, jer se do kraja drugog svjetskog rata na rijeci Dravi nalazilo oko 60 mlinova odnosno vodenica, a ovim projektom oživljava se vrijedna tradicija mlinarstva. Vodenica je još jedna potvrda kako bi turizam oplemenjuje ruralne prostore kroz uvođenje novih i značajnih sadržaja, koji osim estetskih imaju i praktičnu funkciju i za lokalno stanovništvo.

U Muzej Slavonije sastoji se od stalnog postava – Seobe naroda i srednjega vijeka, koji se nalazi se na prvom katu zgrade Gradske straže te postava – Prapovijesti u potkrovlju, koji nam pružaju osnovne informacije o pojedinim razdobljima i kulturama, prehrani, ukrasima, tehnologiji, načinu stanovanja, duhovnom životu, načinu pokopavanja te predmetima za svakodnevnu uporabu. U Lapidariju Muzeja izložena je bogata zbirka kamenih spomenika koja obuhvaća razdoblje od polovine 1. do kraja 3. stoljeća, te je jedna od najbogatijih zbirki Antičkog pododjela.

Grad Osijek upoznaje se i kroz kazališno-turističku predstavu Zaboravljena Tvrđa, čiji scenarij potpisuje Siniša Kovač.

baranja-13

Studenti Umjetničke akademije u Osijeku prikazali su kroz predstavu jedan njezin dio i uprizorili luckastog franjevačkog redovnika, nasmiješenu barunicu Herman (osječku ‘Mačkamamu’) i dežurne pandure, čime su zasigurno ‘kupili’ znatiželjnu publiku i zainteresirali je za kazališno-glazbeni festival Osječko ljeto kulture, koje se odvija na više lokacija u starom gradu Tvrđi i dvorani Gradski vrt.

Strani gosti, a sve više i domaći u Baranju vide kao jedinstvenu turističku destinaciju koja svakom gostu pruža ugodan boravak, široko i otvoreno srce, gostoljubivost i raznovrsnost izvornih sadržaja i priča stoga je svatko tko je obiđe brzo poželi vidjeti ponovno.

Obilazak omogućili:
Na poziv organizatora Turističke zajednice Grada Osijeka, TZ Baranje, TZ Bilje, TZ Osječko-baranjske županije s partnerima iz tvrtke Panturist, uz potporu Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, turistički novinari, članovi Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva i međunarodne asocijacije FIJET iz cijele Hrvatske i inozemstva, obišli su mnogobrojne turističke ponude Baranje i grada Osijeka.

Čelnici Barnje: dožupan Dragan Vulin, dogradonačelnik Vladimir Ham i pročelnica Kornelija Mlinarević, Matej Perkušić direktor Turističke zajednice Baranje, a izložbu ‘Osječko’ predstavlja viši kustos Mladen Radić.