Višnjin bakalar

Korčulanski bakalar sa krumpirom iz Višnjine kuhinje, za ove Božićne blagdane.

Sastav za recept za 4 osobe:
1 kg bakalara sušenog
1 kg krumpira
0,5 l temeljca od bakalara
Sol, papar, peršin, maslinovo ulje, lovorov list, češnjak

Priprema:
Bakalar isjeći i istući te ga staviti u vodu neka odstoji barem 24 sata. Baciti tu prvu vodu u kojoj se namakao i staviti čistu vodu s lovorovim listom i češnjakom te kuhati dok ne omekša. Vodu procijediti i tako smo dobili temeljac za zalijevanje jela.

Krumpir oguliti i izrezati na ploške. Staviti ga ulonac i preliti temeljcem od bakalara da prekrije krumpir zatim gore posložiti očišćeni bakalar od kostiju i dodati začine, sol,papar, peršin, sjeckani češnjak i preliti maslinovim uljem.

Sve zajedno tada kuhamo na laganoj vatri i povremeno protresemo posudu. Kad se krumpir dobro skuhao lagano sve promiješamo da se sve prožme i mirisi i okusi. Prije posluživanja pospemo dosta sitno nasjeckanog peršina i malo maslinovog ulja pospemo po vrhu bakalara.

Dobra tek!

Pripremila: Višnja Dobrić Čihoratić
Fotografija: Karen Blumberg