Izašao je magičan roman posvećen samopouzdanim i tiho prkosnim ženama

Kiran Millwood Hargrave napisala je magičnu odu samopouzdanim i tiho prkosnim ženama.

Predivno napisan, poetičan i potresan, roman „Milosti“ britanske autorice Kiran Millwood Hargrave priča je temeljena na istinitim događajima na malom otoku na sjeveru Norveške gdje je u sedamnaestom stoljeću devedeset i jedna osoba spaljena na lomači.

Prilika je to u kojoj su muškarci organizirali lov na žene čiji je najveći i najčešće jedini grijeh bio to što su drugačije i snažne i nisu se dale podčiniti.

knjiga-milost-1

Kratak sadržaj knjige Milosti

Nakon što je oluja ubila sve muškarce na otoku, žene na zabačenom norveškom otoku preživljavaju boreći se protiv prirodnih sila i protiv muškaraca koji su poslani da oslobode zajednicu navodnog vještičarenja.

Kiran Millwood Hargrave (1990.) nagrađivana je britanska pjesnikinja, dramatičarka i romanospisateljica. Diplomirala je na Cambridgeu (2011.) i Oxfordu (2014.), a prvim objavljenim romanom za djecu, „The Girl Of Ink and Stars“, priskrbila si je Waterstone Children’s Book Prize te British Book Awards Children’s Book of the Year.

Prvi roman za mlade koji je napisala, „The Deathless Girls“, našao se u užem izboru za Bookera, a s prvim romanom za odrasle, „Milosti“ (nagrada Betty Trask) popela se na vrh ljestvice najprodavanijih naslova Sunday Timesa i New York Timesa gdje ga je kritičarka i spisateljica Emily Barton proglasila jednim od najboljih romana koji je godinama pročitala.

Najistaknutiji osvrti na knjigu Milosti

„Autorica je stvorila svijet koji je iznimno dubok i uvjerljiv“ ‒ The Telegraph

„Apsolutno zapanjujuće. Milosti su vrlo posebna knjiga.“ ‒ Louise O’Neill (Asking For It)

„Milosti su pripovijedanje u punom sjaju. Ovo je izvrsna priča o sestrinstvu, ljubavi, hrabrosti i onome što se događa kada se zajednice okrenu jedna protiv druge. To je sve što sam mogla poželjeti u knjizi: zavodljiv zaplet, zadivljujuća proza i duboko razumijevanje ljudske prirode.“ ‒ Elizabeth Macneal (Tvornica lutaka)

Radnja romana Milosti

Badnjak 1617., sjever Norveške….
Svih četrdeset ribara iz Vardøa, sela na zabačenom arktičkom otoku, poginulo je u divljem bijesu mora i, dok na obalu izvlači njihova smrskana tijela, Maren Bergensdatter zna da žene od sada mogu računati samo na sebe.

Ako žele opstati morat će raspetljavati ribarske mreže svoje braće i na more izlaziti u čamcima svojih očeva, bez pomoći muževa štaviti tešku kožu sobova i boriti se s nemilosrdnom prirodom.

Ali postoje sile nemilosrdnije čak i od prirode. Povjerenik Absalom Cornet, Škot koji na otok dolazi po nalogu norveških vlasti, na glasu je kao neumoljiv tragač za zlom i bezbožnošću, lovac.

S engleskoga prevela Sanja Ščibajlo.

Uz dopuštenje: Mozaik knjiga (sve fotografije)

Facebook Like Button