Operna diva Antonella Malis otkriva sve o važnosti i moći glasa u pandemiji

Magistrirala je u Rimu, nastupala na gotovo svim kontinentima, pjevala pred dvojicom papa te redovite piše i govori o važnosti glasa i mentalnoj vitalnosti poslovnih žena i poduzetnica. Ona je Antonella Malis i za Wish.hr je otkrila više o važnosti i moći glasa u aktualnom pandemijskom vremenu.

antonella malis operna diva

W: Antonella, postajemo li uistinu ono što mislimo? Komuniciramo li glasom automatski ono što mozgom mislimo i srcem osjećamo?
Postajemo ono što vjerujemo o sebi da jesmo. Naša percepcija vanjskog svijeta utječe na ono što mislimo, osjećamo, postajemo u stvarnosti: zdravi, uspješni, prosperitetni, optimistični, tužni, depresivni, lijepi, razočarani, voljeni, ne voljeni, zaljubljeni, poštovani, realizirani, sretni, motivirani,…

Bilo da su nam misli teške, guste, opterećujuće ili vedre, lagane, prozračne uvijek možemo birati jer „nije život što se događa već kako mi gledamo na to“.

Nakon misli glas je najmoćniji alat za materijalizaciju ičega. Glas jest naš prostor za izražaj.
Putem glasa imamo mogućnost jasno i glasno artikulirati svoje svakodnevne emocije.
Da bi to postalo automatski, pod krilaticom „ispeci pa reci“potrebno je osvijestiti strahove, uvjerenja koja nam ne služe, raditi na samopouzdanja.

Imati razumijevanja i suosjećanja za sebe kao što imamo za druge. Prihvatiti se, jer čovjek vidi u svijetu ono što nosi u svom srcu. Osjećaj je ključ. Automatizmom odgovaraju djeca i promatrajući ih podsjećamo se na dijete u sebi, slobodno, radosno i neopterećeno ičim.

opatija antonella malis

W: Kako uskladiti unutarnji glas i onaj s kojim se obraćamo svijetu oko sebe?
Sa kojom namjerom se obraćamo svijetu oko sebe!? Taj naš izražaj prema van živopisno je obojan našom intimom,našim unutarnjim glasom „saboterom“, kojeg je potrebno osloboditi.
Svi su rođeni s unutarnjim glasom koji je izvor našeg bezgraničnog potencijala. Dubokim poniranjem u vlastito biće, otkrivamo svoj puni i kreativni potencijal, osvještavamo smjer u kojem se želimo razvijati.

Glasom, fantastičnim alatom, svakodnevnu unutarnju stvarnost kanaliziramo u vanjsku, komuniciramo sa svijetom oko nas, izražavamo svoje misli, osjećaje, potrebe.
Potrebno je uskladiti se sa željom, osvijestiti istinu i moć riječi koju izgovaramo.
Jer izgovorena riječ je poput oštrice noža: u jednom trenutku ti može spasiti život a u drugom ga oduzeti. Vjerovati i biti usklađeni u istinitosti , dobroti i ljepoti izgovorene riječi, polazna je točka obraćanja.

W: Kako putem glasa najbolje izraziti ono sto želimo?
Jasno i glasno artikulirati, izgovoriti svoje emocije bez zadrške i straha. Glas je najvažniji dio ljudske komunikacije koji nam omogućava da se izrazimo, budemo prepoznati. Govorom i razgovorom razvijamo svoje razumijevanje svijeta oko nas i nas samih.
Što želim i Zašto to želim?
Pitanja su koja postavljamo našem unutarnjem glasu a osjećaj koji tada osjetimo u tijelu jest odgovor željenog ishoda kojeg kanaliziramo, izražavamo u vanjskoj stvarnosti. To može biti i slikanje, plesanje, kuhanje, skladanje, pisanje, šivanja, pjevanje, razgovori, razni vidovi izražavanja emocija a ponekad i sami urlik/vrisak koji oslobađa nagomilane zadržane emocije.

antonella malis i optimisti

W: Neki među nama su nažalost pri rođenju ili tijekom života ostali bez glasa. Jedni od njih su sastav Optimisti s kojima ste pjevali. Kakvo je to iskustvo bilo?
Moj prvi susret sa zborom Optimisti dogodio se prije dvije godine na humanitarnom koncertu u KD Lisinski. Bila sam pod velikim dojmom. Zapravo cijeli jedan novi svemir spoznaja o životu, glasu i mogućnostima mi se otvorio. Do tog trenutka nisam ni znala da se osobe koje zbog raka grla ostanu bez grkljana i glasa zovu laringektomirane osobe.

Kao umjetnica pjevačica pomislila sam kako bi moj život izgledao da nemam glas i kroz 15 minuta pred očima mi je kao film proletio cijeli moj život, sve situacije, sve ono što ja i jesam zahvaljujući svom glasu. Osjetila sam veliku zahvalnost. Zbor laringektomiranih pjevača Optimisti, prvi jedinstveni zbor u svijetu, osnovala je 2006. godine njihova voditeljica i predsjednica Hrvatske udruge laringektomiranih osoba mr.sc.logoped Tamara Živković Ivanović iz KBC Zagreb s humanitarnom željom da njegovim pjevačima pruži novu priliku ne samo za ponovni govor nego i mogućnost pravog pjevanja koje je u smislu govorne rehabilitacije gotovo nezamislivo.

Zbor Optimisti je zbor pjevača koji pjeva bez glasnica. To je kao da se penjete na Himalaje bez nogu.Za mene su pjevači zbora Optimisti ambasadori hrabrosti. S velikom radošću posvetila sam im bila 2019 godine koncert Božićna Bajka Glasom od srca za osobe bez glasnica i zapjevala sa njima.(postoji i snimka na YouTube kanalu).Hvala im što su mi to omogućili, u svakom slučaju prekretnica koja se nastavlja s projektom glas.

W: Za neke je glas pjesma naše duše. Kako vi doživljavate vaš glas i kako ga koristite u ovo nesretno pandemijsko vrijeme?
• Svatko ima pjesmu svoje duše. Glazba je živa a ona je moj život. Pjevanje je terapeutska vještina, pa čak i ako ne namjeravate podijeliti svoju pjesmu s drugima neizbježno ćete se osjećati bolje. Pandemijsko vrijeme pomoglo mi je da se povežem još više sa svojim unutarnjim glasom. Hvala i „nametnutoj“ maski na licu koja je pomogla da se zagledam bolje u sebe. Kroz sebe do sebe i iz pozicije unutarnjeg mira, harmonije srca, misli i fizičkog tijela, osvijestila sam te pokrenula sve svoje mogućnosti kreativnog izražavanja. Glazbenik mora stvarati glazbu, slikar mora slikati, pjesnik mora pisati. Ono što čovjek može biti on to mora biti. Ovu potrebu nazivamo, kako bi rekao Abraham Maslov, samoaktualizacijom.

• Svaki čovjek se rodi barem sa jednim talentom da ga podijeli sa svijetom. Zahvaljujući pandemiji „Samoaktualizirala sam svoj glas“, pišem i objavljene tekstove kao gost komentator, pjevam, glumim, moderiram i vodim glazbene evente Live i On line, gostujem kao poduzetnica Međunarodne mreže žena i mag. profesor predavač o važnosti glasu na kongresima i panelima o glasu. Na poziv pročelnice dr. Diane Maržić odnedavno sam gost predavač pri logopedskim vježbama u Zavodu za audiologiju i fonijatriju KBC Rijeka.
Veliki je to kompliment, priznanje i povjerenje koje mi je medicinska struka ukazala. Zahvalna sam i odgovorno nastavljam „dalje“ osvještavati i istraživati sve moći našeg glasa.

koncert antonella malis

W: I za kraj, nameće se pitanje kako se međusobno može razviti mentalna fleksibilnost i sačuvati mentalno i fizičko zdravlje u izazovnim uvjetima pandemije Covid-19?
Kontrola i vježba glasa znanje je koje se jednako primjenjuje za svjetla pozornice, poslovne i javne nastupe ali i bolju autentičniju svakodnevicu.

Osim socijalne, potrebno je obratiti pažnju i na razvoj emocionalne inteligencije.
Svjedoci smo vremena gdje je promjena jedina konstanta. Skok u nepoznato i živjeti dan za dan uvelike se razlikuje od programiranog, i dugoročnog planiranog načina ponašanja kako smo do sada živjeti. Neke stvari neće više nikada biti iste.

Prihvaćanjem te spoznaje otvaramo se za mogućnosti primanja novog te svog razvoja i rasta u istom.
Međusobnom razmjenom iskustava, uvažavanja znanja, prihvaćanjem različitosti, emocionalnih i socijalnih stanja, osviještenošću svoje povezanosti s prirodom i sa svime možemo razvijati mentalnu vitalnost i fizičko stanje pojedinca za jednotu harmoničnog društvo koje jesmo, jer svi i jesmo povezani.

Prošlost nam daje identitet, budućnost mogućnost, al’ ono što jesmo samo je sadašnji trenutak.
Vaš glas je vaša moć! Poslušajte ga i živite svoj puni potencijal….

Fotografije: privatni album Antonelle Malis
Intervju: Wish hr portal

Facebook Like Button