Indijski riblji curry

Popularno jelo iz južne i jugoistočne Indije s ljekovitim svojstvima, idealno je za ljubitelje jake i začinjene hrane.

Namirnice:
½ kg očišćenih ribljih fileta
1 manji luk
5 češnja češnjaka
2 velike svježe rajčice (može i pelat iz konzerve)
350 ml kokosovog mlijeka
1-2 čili papričice
1 žličica sjemenka gorušice
1 štapić cimeta
1 žličica kumina
2 žličice korijandera
½ žličice kurkume
1 žličica svježeg đumbira
1 žlica biljnog ulja
100 ml vode
sol i papar po želji

Objašnjenje:
Curry je aromatično jelo koje se temelji na pasti sastavljenoj od brojnih azijskih začina, a kojoj se može dodavati riba, meso ili povrće. Pastu je moguće kupiti već gotovu u trgovini, ili ju možete pripraviti sami od svježeg i suhog začinskog bilja. Ako se odlučite za „kretanje od nule“ – pažljivo mjerite namirnice i stalno isprobavajte tijekom kuhanja da konačni rezultat ne odstrani osjećaj okusa u vašim ustima.

Postupak:
Zagrijete biljno ulje u srednje velikoj tavi i na umjerenoj temperaturi popržite sjemenke gorušice, a potom im dodajte nasjeckan luk i cimet. Blenderom povežite đumbir, češnjak, čili, kumin, kurkumu, korijander i malo vode u pastu te ju dodajte u tavu kad se luk počne karmelizirati. Lagano promiješajte i nastavite kuhati dok sva voda ne ispari.

Zatim dodajte nasjeckane rajčice, dobro promiješajte i dopustite da se sve namirnice prožmu. Pred kraj kuhanja ulijte u tavu kokosovo mlijeko, malo vode, te ribu kojoj će biti dovoljno 4-5 minuta kuhanja u umaku. Posolite i popaprite po želji.

Poslužite curry uz basmati rižu i pogače čapati.

Ap kā khānā svādiṣṭa ho!