Meksiko

Čarobni pejzaži ove srednjoameričke zemlje spominju se još u drevnim legendama o mudrim Majama i Aztecima.

Sjedinjene Meksičke Države prostiru se na više od 1,9 milijuna četvornih kilometara u Sjevernoj Americi. Graniče sa SAD-om, Gvatemalom i Belizeom, a okružene su Karipskim morem, Tihim oceanom i Meksičkim zaljevom. Okupljaju 31 saveznu državu i jedan distrikt, te broje više od 110 milijuna stanovnika. Meksiko je značajan po šarolikom mnoštvu različitih kultura s velikim prirodnim bogatstvima koja, pak, ne donose blagostanje većem dijelu stanovništva, jer njime gospodari malobrojna elita.

Najviši planinski vrh Citlaltepetl uzdiže se na 5699 metara nadmorske visine, a najveća rijeka zemlje jest Rio Grande koja se proteže na oko 2100 kilometara. Meksiko obiluje velikim rudnim i mineralnim bogatstvima, kao što su nafta, zemni plin, zlato, srebro, bakar, olovo i cink, a tu se uzgajaju i poljoprivredne kulture poput pamuka, šećerne trske i kave.

Glavni grad Ciudad de México jedna je od najvećih svjetskih metropola u kojem živi oko 10 milijuna ljudi, a s urbanom okolicom okuplja više od 25 milijuna stanovnika. U arhitekturi grada osobito je vidljivo španjolsko kolonijalno nasljeđe, a valja spomenuti da su ulice i četvrti nazvani prema gradovima, rijekama, piscima i ostalim znamenitim ljudima, što uvelike olakšava snalaženje u ovom megapolisu.

Meksička kuhinja jedna je od najpopularnijih gastronomija na planeti. Ovdje se jede dobro začinjene meso, morski plodovi i meso upakirani u nezaobilazne tortilje te poslužene uz meksičku rižu. Hrana se služi uz lokalna proizvedena piva, znamenite tekile i koktele.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Meksiku:
  1. Glavni grad

Istražite Ciudade de Mexico i njegove znamenitosti. Obiđite glavni gradski trg Zocalo, baziliku Gospe od Guadalupe, predsjedničku palaču i ruševine grada Azteka – Templo Mayor. Prošetajte avenijom Paseo de la Reforma i parkom Chapultepec te posjetite brojne muzeje u gradu.

  1. Chichen Itza

Otkrijte jedno od sedam svjetskih čuda novoga svijeta! Posjetite Chichen Itzu – najveće i najznačajnije arheološko nalaizšte Yucatana, te središte majanske kulture. Ovdje možete razgledati piramidu Kukulkan, prošetati opservatorijem u kojem su Maje proučavale astronomiju i pogledati Tron crvenog jaguara. Majansku kulturu možete istražiti i u meksičkim gradovima Teotihuacan, Palenque, Tulum te Uxmal.

  1. Ljetne turističke meke

Ljubitelji kupanja i sunčanja biraju poznato ljetovalište Cancun koje se smjestilo uz rub Yukatana sa spektakularnim plažama. Kupališni turizam, začinjen bogatim noćnim životom razvijen je i na obalama Tihog oceana – odnosno u popularnoj turističkom mjestu Acapulco.

  1. Veličanstveni kanjon

Omiljena turistička odrednica je i kanjon Copper u Sierri Tarahumari na sjeveru zemlje. Riječ je veličanstvenom kanjonskom sustavu (na nekim dijelovima dubljim i od arizonskog Velikog kanjona) kojeg je formiralo šest rijeka. Ovdje možete uživati u brojnim izvorima tople vode, najvišem vodopadu Meksika, ali i kulturi indijanskog plemena Raramuri.

  1. Grad srebra

Meksički nacionalni spomenik jest grad Taxco koji se smjestio na jugu, u unutrašnjosti zemlje. Ponosi se kolonijalnim palačama, baroknom crkvom sv. Priske, te brojnim (povoljnim) trgovinama srebrnim nakitom, po kojem je dobio nadimak – grad srebra.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: španjolski
Religija: katolici (95 posto)
Valuta: 1 peso = 100 centava
Viza: za hrvatske državljane viza nije potrebna.
Kako putovati: najbolje je zrakoplovom do zračne luke u Mexico Cityju
Kada putovati: izbjegavajte sezonu tropskih ciklona od lipnja do studenog
Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO www.who.int).
Hoteli:  Fiesta Americana Villas u Acapulcu  4 zvjezdice (70 eura), resort InterContinental Presidente Cancun u Cancunu 4 zvjezdice (67 eura), a u Mexico Cityju ponuda je široka – od Hotel Imperial Reforma s 3 zvjezdice (46 eura) do Four Seasons Hotel Mexico, D.F. s 5 zvjezdica (139 eura).
Restorani: u meksičkoj kuhinji možete uživati u: Restaurant Fonda Margarita u  Mexico Cityju i u Guadalajari restoran Birriería las 9 Esquinas  a morsku hranu možete kušati u Puerto Vallarti u restoranu Joe Jack’s Fish Shack

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira izniman oprez prilikom putovanja u Meksiko zbog visokog stupnja kriminala u glavnom gradu i većim urbanim središtima. Poseban sigurnosni problem predstavljaju narko-karteli čije je djelovanje najizraženije u saveznim državama uz granicu sa SAD-om te na pacifičkoj obali.
Valja biti oprezan i u sezoni tropskih ciklona, kada su moguće poplave i odroni zemlje. Meksiko se nalazi i na seizmički aktivnom prostoru koje karakteriziraju potresi i vulkanske erupcije.
Pijte isključivo flaširanu vodu i jedite u provjerenim restoranima. (M.T.)

Facebook Like Button